top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Američka mornarica nabaviće više desetina teških transportnih helikoptera

19/05/2024

CH-53K u letu (foto: lockheedmartin.com)

Američka mornarica obezbedila je podršku Senata za nabavku 37 teških transportnih helikoptera CH-53K King stalion i 350 pripadajućih motora T-408 od sredstava koja će biti dostupna u fiskalnoj 2025. i 2026. godini.


Plan je da svi helikopteri budu isporučeni do kraja dekade, čime će u velikoj meri biti povećane sposobnosti američke mornarice i modernizovana postojeća flota teških helikoptera koja se mahom sastoji od starijih modela istog helikoptera CH-53E Super stalion.

Kada bude obavljen proces preoružanja, CH-53K biće okosnica vertikalnog transporta Marinskog korupusa.


U ovom trenutku nije poznato koliko će vredeti posao za prvih 37 letelica ali su se procene iz 2023. godine kretale u rasponu od 2,7 do 2,8 milijardi američkih dolara. Tada je posao predviđao samo letelice, bez dodatnih motora, ali nije sklopljen zbog nemogućnosti proizvođača da garantuje zahtevane rokove isporuke.


Ideja američke mornarice je da jednokratnim naručivanjem dodatne velike količine motora za nove, i helikoptere koje sada koristi, dugoročno uštedi oko 260 miliona dolara na održavanju.

Simulator CH-53K (foto: lockheedmartin.com)

Helikopteri King stalion za koje se odlučila mornarica probne letove obavili su sredinom prošle dekade a prvih 18 komada proizvedeno je početkom 2019. godine.


Čitav proces je bio usporen zbog tehničkih problema tokom ispitivanja, kašnjenja u isporuci komponenata i stalnih izmena projekta do kojih je došlo zbog problema sa motorom i repnim rotorom, pa je letelica konačno usvojena u naoružanje u punom obimu sa godinu dana zakašnjena, sredinom 2020. godine.


Stručnjaci spekulišu da je CH-53K King stalion, sada kada je “preležao dečije bolesti”, znatno bolje rešenje od CH-53E Super stalion jer ima znatno veće mogućnosti zbog unapređenja avionike i ostale opreme, nosivosti i operativnog radijusa.


Takođe je obezbeđena veća dugovečnost letelice kroz povećanje resursa ključnih segmenata, pre svega motora.


King stalion ima i potpuno digitalizovani, takozvani glas kokpit kao i automatizovanu kontrolu parametara leta koja značajno poboljšava stabilnost letelice u izazovnim meterološkim uslovima nemirnog mora i jakog vetra.


Odbrana letelice omogućena je unapređenim sistemima za upozorenje od neprijateljskih raketa ili radarskog zračenja, kao i uređajima za automatsko izbacivanje mamaca za ometanje IC vođenih raketa.


Trenutno je Marinski korpus jedini korisnik King staliona, a u planu je da u narednom periodu za taj segment vojske bude nabavljeno čak 200 helikoptera za oko 25 milijardi dolara.


Izrael je naručio 12 King staliona a prve letelice stići će 2026. godine. Predviđeno je da svi helikopteri budu koncentrisani u 114. eskadrili koja je reaktivirana za te svrhe.


Određeni interes za tu letelicu pokazao je i Japan dok je Nemačka u međuvremenu otkazala planiranu nabavku od 40 King staliona za četiri milijarde dolara.


Zvanični Berlin je zapravo odustao od programa nabavke teškog transportnog helikoptera u korist CH-47F, koji se smatra jeftinijim za održavanje i kompatibilnim za upotrebu sa ostalim NATO zemljama.Comments


bottom of page