top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Amerikanci podižu vojni minimalac - ljudi skuplji od nosača aviona

13/06/2024

Takmičenje vojnika i podoficira SAD (foto: dvidshub.net/ Maj. Joshua Frye)

Kongres SAD odobrio je povećanje plata za nove regrute i vojnike nižih činova, što će poreske obveznike koštati oko 24 milijarde dolara u narednih 5 fiskalnih godina.


Suma od 24 milijarde dolara veća je od cene dva nosača aviona klase Džerald Ford, piše američki vojni portal Militari Tajms.


Nosač aviona USS Džon Kenedi koji će biti porinut 2025. godine koštaće ukupno 11,4 milijarde dolara, dok će USS Enterprajz koji se završava 2029. koštati 12,3 milijarde.


Povećanje plata stajaće 3,3 milijarde u fiskalnoj 2025. i do kraja fiskalne 2029. cifra raste na 24,4 milijarde.


Kako se navodi, povećanje omogućava svakom vojniku da u prvoj godini službe ima osnovnu platu od najmanje 30.000 dolara godišnje. To će prema procenama stručnjaka omogućiti poboljšanje uslova života za porodice vojnika.


Poređenja radi, ukoliko mladi američki vojnik ima 4-članu porodicu gde je samo on ( ona) zaposlen u prvoj godini službe sa 24.000 dolara osnovne plate, takva porodica se svrstava u siromašne ( granica je 31.000 dolara). 


Međutim, ukoliko tek zasniva porodicu ili živi sam, što je najčešći slučaj, vojnik je daleko od praga siromaštva ( za 1 člana porodice granica je 15.000, a za dvoje oko 20.000 ) i smatra se da ne zarađuje loše.


Nevezano za povećanje plata regruta i najmlađih vojnika, kompletan sistem odbrane SAD imaće rast plata od 4,5 odsto, dok će oni sa činom kaplara i niži ( srpski ekvivalent je mlađi vodnik) imati povećanje od 15 odsto. 


Narednici sa više od 10 godina službe dobiće povećanje od 7 odsto.


Vojnici će dobiti povećanje od najmanje 5.000 dolara, dok će narednici dobiti 7.500 više godišnje.


Narednik sa više od 10 godina službe ( srpski ekvivalent je vodnik) trenutno, bez dodataka za veštine, specijalnosti i rezultate rada ima osnovnu godišnju platu od oko 48.000 dolara.


Oružane snage SAD već godinama imaju problema u privlačenju novih regruta. Zvanični podaci govore da je tokom fiskalne 2023. godine američka vojska imala 41.000 regruta manje od realnih potreba.


Međutim, osim plate postoje i drugi razlozi za slabo interesovanje mladih Amerikanaca za uniformu. Razlozi su slabo poverenje u institucije, bolje mogućnosti za zapošljavanje u drugim sektorima, ali i sve manje dece ima roditelje koji su bili vojnici.


Poređenja radi, 1995. godine 40 odsto mladih Amerikanaca imalo jednog ili oba roditelja koji su služili, odnosno radili u vojsci, dok je 2022. godine ta brojka spala na samo 12 odsto.


Zbog toga je zvanična politika Vojske SAD da mlade ljude privuče boljim platama, brojnim dodacima i kako kažu “snažnom i motivišućom misijom”.


Commenti


bottom of page