top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Francuska izbacila Izrael sa sajma naoružanja u Parizu

11/06/2024

Sajam Eurosatori u Parizu (foto: eurosatory.com)

Odbrambena industrija Izraela neće učestvovati na sajmu naoružanja Eurosatori 2024 ( Eurosatory 2024) u Parizu, odlučile su francuske vlasti i organizatori.


Odluka organaizatora, Ministarstva oružanih snaga Francuske usledila je posle zahteva Jelisejske palate koja je “ljuta” na Izrael zbog akcija u pojasu Gaze, piše portal Brejking Difens. 


Takođe, organizatori su saopštili i da “uslovi” nisu baš najbolji za dobrodošlicu izraelskim kompanijama, posebno jer je predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao na prekid izraelskih operacija u Rafi u Pojasu Gaze, zaštitu civila i poštovanje humanitarnog prava.


Francuska je prva zemlja koja je jasno stavila do znanja da neće tolerisati trenutni razvoj situacije u Pojasu Gaze, stradanje civila i nastavak operacija Izraelskih odbrambenih snaga.


Na listi učesnika najvećeg sajma naoružanja u Evropi nalazi se 1.740 izlagača iz 96 zemalja, među njiima je do “izbacivanja” bilo i 70 izraelskih kompanija od kojih su najveći nastup pripremali Vazduhoplovna industrija Izraela ( IAI - Israel Aerospace Industries) i Rafael napredni sistemi ( Rafael Advanced Systems).


Ministarstvo odbrane Izraela pripremilo je čak i publikaciju sa detaljnim informacijama o učešću na sajmu Eurosatori.


Izrael i Francuska nemaju razvijenu odbrambenu saradnju. Izvoz naoružanja i vojne opreme iz Francuske u Izrael u 2023. godini iznosio je samo 15 miliona evra ( 0,2 odsto ukupnog francuskog izvoza NVO), a robe dvostruke namene 34 miliona ( 0,4 ukupnog izvoza).

Međutim, Oružane snage Francuske učestvovale su u odbrani Izraela od masovnog napada Irana dronovima, krstarećim i balističkim raketama u aprilu ove godine.


Zvanično, francuski radari i avioni učestvovali su u otkrivanju raketa i dronova, ali nema podataka o obaranju. Izraelski mediji pisali samo par sedmica posle iranskog napada, da je Francuska obustavila prodaju Izraelu delova za proizvodnju artiljerijskih granata.


Ratna mornarica Izraela imala je početkom 2024. godine u naoružanju 7 helikoptera AS532SA Panter, francuske proizvodnje, čija je osnovna namena protivpodmorničko ratovanje.


Za sada nije bilo reakcija Ministarstva odbrane na zabranu učešća na sajmu naoružanja Eurosatori 2024.

Comments


bottom of page