top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Grčka šalje Ukrajini borbena vozila BMP-1, zauzvrat dobija nemačke Mardere

19/09/2022

Borbena vozila pešadije Marder (foto: bundeswehr.de)

Grčka je odlučila da pokloni Ukrajini 40 borbenih vozila pešadije BMP-1 sovjetskog porekla, a zauzvrat od Nemačke će dobiti 40 savremenijih oklopnjaka iste kategorije Marder čime modernizuje svoje oružane snage.


To je rezultat sporazuma ministarstva odbrane Grčke i Nemačke nakon susreta premijera Kirjakosa Micotakisa i kancelara Olafa Šolca u maju ove godine. Šefovi dve države dogovorili se da zajednički podrže napore Ukrajine da se odbrani od ruske invazije.


Vremešni grčki oklopnjaci sovjetskog porekla za Ukrajinu imaju top kalibra 73 mm, lanser za protivoklopne projektile Konkurs, a dodatno im je ugrađen i američki teški mitraljez Brauning 12,7 mm.

BMP-1 u sastavu oružanih snaga Grčke (foto: army.gr)

Atina zauzvrat dobija savremenije nemačke Mardere u verziji 1A3 opremljene automatskim topom 20 mm, koaksijalnim mitraljezom 7,62 mm i lanserom protivkoplonih raketa Milan ili u verziji 1A5 sa ojačanim oklopom.


Grčka nije jedina zemlja regiona koja šalje Ukrajini u koordinaciji sa Nemačkom. Slovenija će Kijevu donirati 28 tenkova T-55S, a zauzvrat će dobiti 40 transportnih vozila. Ljubljana je već poklonila Kijevu 35 borbenih vozila pešadije M-80A jugoslovenske proizvodnje.

Helenska republika je vodeća zemlja u regionu po količini poslate ili najavljene pomoći Ukrajini.


Očekuje se da će Atina donirati do 122 borbenih vozila BMP-1, više hiljada artiljerskih granata i minobacačkih mina, desetine hiljada metaka, laki prenosive PVO sisteme Stinger i protivoklopne rakete RPG-18. Deo opreme već je isporučen Ukrajini.


Atina je do ruske invazije na Ukrajinu negovala prijateljske odnose sa Moskvom. Potom je zajedno sa saveznicima iz EU i NATO osudila invaziju i uvela sankcije Rusiji. Odnosi su dodatno zaoštreni kada su u napadu ruskih snaga na Mariupolj ubijeni etnički Grci starosedeoci. U julu je Rusija proglasila Grčku "neprijateljskom" zemljom.

Grčka je i deo Kontakt grupe za odbranu Ukrajine koja pod američkim vođstvom okuplja savezničke zemlje koje zajednički pružaju vojnu pomoć Kijevu.



bottom of page