top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Grčka poslala u rat BMP-1, zauzvrat dobila nemačke Mardere

23/10/2022

Prvih šest nemačkih borbenih vozila pešadije Marder1A3 isporučeno je Grčkoj (foto: geetha.mil.gr)

Grčka vojska poslala je 14 borbenih vozila pešadije BMP-1 kao donaciju Ukrajinskoj vojsci. To će biti prva tranša, a za sada je planirano da na front ide 40 vozila koja je 1990-tih godina Grčka dobila od Nemaca po povoljnim uslovima sa stoka viškova nasleđenih iz Istočnonemačke oružane sile.


Oko pitanja statusa BMP-1 bilo je kontraverzi jer je grčki Generalštab tražio da se zamene sa ekvivalentnom tehnikom jer se ne želi dozvoliti slabljenje borbene gotovosti grčke vojske u dobra krize. Naime, BMP-1 su deo tehnike iz inventara jedinica razmeštenih na ostrvima Egejskog mora koja su isutrena prema turskoj obali.

Kao zamenu za BMP-1 koji su dobro poznati ukrajinskoj vojsci i odmah mogu da se pošalju na prvu liniju Grci su dobili nemačka borbena vozila pešadije Marder 1A3. Radi se o polovnoj tehnici koja je prvo morala na remont. Posao je završen i 16. oktobra prvih šest vozila stigla su u Grčku.

Grčka borbena vozila pešadije BMP-1 (foto: mil.in.ua)

Prva četa od 14 BMP1 već je pripremljena za prevoz i objavljeno je da će 21. oktobra da krene za Ukrajinu.


Kada 40 Mardera 1A3 stigne do Grčke i svih 40 BMP-1 biće prosleđeni na ratište.


U ukrajinskim mehanizovanim jedinicama osnovno sredstvo tehnike su borbena vozila pešadije BMP-1 i BMP-2 nasleđena iz vremena SSSR. Takođe na ruskoj strani su to najbrojnija vozila u raznim modernizovanim varijantama.


U naoružanje Sovjetske armije BMP-1 uveden je 1966. godine i masovno je izrađivan do 1982. godine. Kasnije su korisnici ulagali u usavršavanje tih vozila prema proceni potreba. Grčka vojska je na deo vozila umesto turele sa poluautomatskim topom kalibra 73 mm ugradila dvocevni protivavionski top ZU-23-2 kalibra 23 mm. On je na obrtnoj tureli, ali zaštićenoj samo sa bokova.


Grčka je početkom 1990-tih iz Nemačke nabavila 501 BMP-1 po ceni od 50 hiljada nemačkih maraka za komad i 306 oruđa ZU-23-2. To je bio deo velikog posla transfera viškova. Sada Grčka deo tih sredstava ratne tehnike prepušta Ukrajini.


Za sada prikupljanje starih borbenih vozila pešadije BMP-1 i BMP-2 od Poljske do Grčke je prema proceni NATO pogodno rešenje za brzu popunu ukrajinskih snaga jer za njih nije potrebna dodatna obuka.
Comments


bottom of page