top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Grčka vojska razmišlja o modernizaciji tenkova Leopard 1

19/02/2024

Posada tenka Leopard 1A5 oružanih snaga Grčke (foto: geetha.mil.gr)

Grčka vojska razmišlja o ugradnji paketa modernizacije na više stotina tenkova Leopard 1 kako bi uvećala borbene mogućnosti i produžila upotrebnu vrednost tih oklopnjaka iz vremena Hladnog rata.


Kako navode mediji u toj zemlji, u pitanju je plan za modernizaciju flote od oko 500 tenkova varijante Leopard 1A5, a za tu namenu formira se neka vrsta konzorcijuma od nemačke kompanije  Krauss-Maffei Wegmann, španske kompanije Duma i lokalne grčke firme EODH. 


Uprava za oklopno-mehanizovane jedinice grčke vojske zaključila je da bi bilo svrsishodno da se tim tenkovima produži životni vek u situaciji opšte tendencije naoružavanja u Evropi i da je svih 500 komada (zvanična brojka je 520 vozila) perspektivno za korišćenje u budućnosti.

Grčki Leopardi 1A5 na vežbi (foto: geetha.mil.gr)

Grčka je tenkove Leopard 1A5 kupila kao polovne, sa nemačkih stokova, u periodu od 1998. do 2000. godine, nakon čega je odbačena prvobitna ideja da se moderniziju ranije verzije tog tenka, odnosno Leopard 1A4.


Tenkovi Leopard 1 ušli su u naoružanje sredinom šezdesetih godina prošlog veka ali su u međuvremenu sprovedene brojne modernizacije koje su ta vozila stavila u rang savremenijih varijanti sovjetskih tenkova T-64, T-72 ili T-80.


Osim tog tenka, Grčka aktivno koristi oko 350 modernijih tenkova Leopard 2 u varijantama A4 i A6, a na listi se navodi nešto manje od 500 starijih tenkova M48 i M60. 


Vežba posada tenkova Leopard 1A5 u Grčkoj (foto: geetha.mil.gr)

U dokumentu koji je predstavljen grčkom Generalštabu navodi se da bi modernizacija Leoparda 1 podrazumevala veću pokretljivost, oklopnu zaštitu i vatrenu moć, a takođe bi bio produžen životni vek. To bi bilo ostvareno ugradnjom snažnijeg motora i poboljšanjem vešanja, čime bi tenk bio pokretljiviji na bojištu.


Vatrena moć bila bi unapređena ugradnjom novog sistema za upravljanje vatrom, novim nišanom i modernizacijom uređaja unutar kupole zaduženim za upravljanje borbenim sistemima.


Predviđeno je i povećanje situacione svesnosti posade ugradnjom termovizijskog sistema za osmatranje bojišta. Isti elaborat navodi da je to omogućeno činjenicom da otvorena digitalna arhitektura, koja već postoji u tom tenku, omogućava jednostavnu integraciju modernijih sistema. 


Vežba grčkih tenkista (foto: geetha.mil.gr)

Pominje se i mogućnost ugradnje kontejnera za protivoklopne rakete na kupoli tenka, daljinski upravljive borbene stanice ali i nekih “novotarija” poput lansera dronova samoubica i borbenih sistema za odbranu od neprijateljskih dronova.


Ukoliko se ostvari plan, to će biti prva ozbiljna modernizacija grčkih tenkova tog tipa u protekle tri decenije i omogućiće da se unapredi nivo ispravnosti tih vozila. 


Nezavisne analize ukazuju na brojne teškoće u održavanju Leoparda 1, s obzirom da mnoge fabrike koje su proizvodile ključne delove odavne prestale da postoje, zbog čega je stepen ispravnosti u grčkoj vojsci na niskom nivou.


U dokumentu se ne navodi do kada bi modernizacija trebalo da bude sprovedena niti koliko bi bilo izdvojeno novca za te potrebe.

Σχόλια


bottom of page