top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Južnokorejski Crni Panter u Rumuniji

04/06/2024

Južnokorejski K2 Crni Panter na poligonu Smaradan (screenshot: YouTube.com)

Rumunija nastavlja sa ambicioznim programom nabavke modernih tenkova. Nakon kupovine američkih Abramsa domaćoj javnosti je predstavljen južnokorejski K2 Crni Panter na vojnom poligonu Smaradan i sajmu naoružanja BSDA.


Ponuda južnokorejskog Hjundai Rotema Rumuniji uključuje transfer tehnologije i saradnju sa domaćom industrijom koja bi proizvodila komponente za Crnog Pantera. Predlog Hjundaija poklapa se sa planovima Bukurešta da hladnoratovske tenkove TR-85 i T-55 zameni sa 300 savremenih oklopnjaka.


Rumunija je taj cilj delimično ispunila prošle godine kada su kupljena 54 tenka Abrams M1A2 od SAD i to putem dogovora dve države (Government to Government). Nabavka podrazumeva i obuku posada i tehničara, municiju i rezervne delove.

K2 Crni Panter na poligonu Smaradan (screenshot: YouTube.com)

Rumunija je zainteresovana i za druge proizvode kompanije iz Južne Koreje - borbeno vozilo pešadije Redbek i samohodnu haubicu K-9, a oba su kompatibilna odnosno ispunjavaju standarde NATO.


Tenk K2 Crni Panter je osnovni borbeni tenk visoke tehnologije. Oružane snage Republike Koreje koriste ga od 2014. godine. Prvi korisnik u Evropi je Poljska koja je naručila 180 komada.


Osnovno naoružanje tenka je top kalibra 120 mm L55 ( dužina cevi je 55 kalibara odnosno 6.600 mm). Ima spregnuti mitraljez kalibra 7,62 mm, 12 bacača dimnih kutija i mitraljez 12,7 mm montiran na kupoli. Top se proizvodi po licenci nemačkog Rajnmetala.


Tenk može da gađa u pokretu, čak i po neravnom terenu i ima automatski punjač. Brzina gađanja tenkovskog topa je 10 projektila u minuti. U tenku je skladišteno 40 projektila, od čega 16 može biti u automatskom punjaču i 24 u kupoli.


Predstavljanje K2 Crnog Pantera u Rumuniji (screenshot: YouTube.com)

Crnog Pantera pokreće nemački dizel motor MTU 883, takođe proizveden po licenci i ima 1.500 konskih snaga. Odnos težine i snage tenka je 27 konjskih snaga po toni.

Menjač je automatski ima 5 brzina za kretanje napred i 3 brzine unazad.


K2 ima maksimalnu brzinu od 70 km/h na asfaltiranim putevima i može održavati brzine do 48 km/h na neravnom terenu. Ubrzanje od od 0 do 32 km/h dostiže za 7 sekundi, a može savladati uspon od 60 stepeni i prelaziti prepreke visine 1,3 metra.


Cena tenka K2 za Rumuniju još nije saopštena. Mediji pišu da je Crni Panter najskuplji tenk na svetu, jer je cena po komadu 8,5 miliona dolara - bez munucije i rezervnih delova.


Poređenja radi, Rumunija je kupila 54 tenka tipa Abramsa, municiju, obuku, rezervne delove i 12 pomoćnih inženjerijskih vozila guseničara po ukupnoj ceni od 2,5 milijarde dolara.1 Comment


pero peric
pero peric
4 days ago

pa dobro da li autor zna elementarnu matematiku? 8.5M $ po tenku je najskuplji tenk na svijetu?

Nakon toga autor napiše da je RU platila 54 abramsa+12 specijalnih vozila , zajedno sa obukom, rezervnim djelovima i municijom 2.5Milijardi $. Ako taj iznos podjelimo sa 66 vozila to ispada 37.8M $ po tenku tj. više od 4x više od "najskupljeg" tenka. ok nema rezervnih djelova, pa nek računamo da uz svaki K2 se kupi jedad dodatni za rezervne dijelove to je i dalje 17M naspram 38. Bez granata i obuke... Ali sa jednim rezervnim tenkom na svaki kupljeni. Obuka po tenku nek je 2M i dalje je to duplo jeftinije od abramsa. pa koliko granata se moze kupiti za dva dodatna…


Like
bottom of page