top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Junction Strike 21: Ukršteni udar specijalaca NATO

10/11/2021

Operatori specijalnih jedinica vojske Rumunije i Poljske na vežbi "Ukršteni udar 21"(foto: facebook.com/ForteleSpecialeRomane)

U Rumuniji se održava vežba specijalnih jedinica članica NATO i partnerskih zemalja "Ukršteni udar 21" (Junction Strike 21). U vežbi učestvuje oko 1.000 vojnika sa ciljem jačanja zajedničkog delovanja u scenariju hibridnog rata.

Domaćin vežbe učestvuje sa više od 800 vojnika, oko 100 vozila, plovila i vazduhoplova. Još 150 specijalaca došlo je iz SAD, Grčke, Bugarske, Velike Britanije, Holandije, Portugala, Moldavije i Gruzije.


"Ukrštenim udarom 21" nastavlja se niz međunarodnih vežbi u Rumuniji u kojima učestvuju specijalne snage. Prethodnih meseci u toj zemlji i regionu održan je niz vežbi u okviru američkog "Branioca Evrope 21" i NATO "Čvrstog branioca".

Poster vežbe "Ukršteni udar 21" (foto: mapn.ro)

"Ukršteni udar 21" održava se na 7 lokacija, od kojih je jedna na moru, a najviše aktivnosti je na Karpatima i u centralnom delu Rumunije.

Prva aktivnost na vežbi bila je napad na protivničke snage na plovilu u luci, na lokaciji 164. pomorskog diviziona u mestu Mangalije, gde su učestvovali rumunski i portugalski vojnici.


Iz izveštaja u medijima se vidi da se na vežbi koriste savremeno naoružanje i oprema specijalnih jedinica, džipovi Hamer, transportni helikopteri IAR 330 i brzi patrolni čamci, ali i puške starije generacije PM md. 63.

Svi učesnici imali su na sebi karakterističnu opremu specijalnih jedinica, posebno dizajnirane uniforme, „fast“ šlemove, nosače pancirnih ploča, zaštitne naočare, rukavice i optičke, elektronske i laserske nišane.


Formalno, na vežbi treba da se sertifikuju dve komponente NATO – Grupa za specijalne operacije na moru i Grupa za komandovanje specijalnim snagama.

Noćni padobranski skokovi na "Ukrštenom udaru 21" (foto: facebook.com/ForteleSpecialeRomane)

Posle uspešno izvede vežbe, snage koje su učestvovale na vežbi dobijaju serifikat da su borbeno spremne za izvođenje specijalne operacije na moru, kao i da su komandne strukture sposobne da planiraju i izvedu specijalnu operaciju NATO-a.

Održan je i dan visokih zvanica na poligonu Sangeorgije de Mures, kada su vežbu posetili ministar odbrane Rumunije Nikolae Jona Ćuka i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rumunije general potpukovnik Danijel Petresku.

Detalj sa vežbe "Ukršteni udar 21" (foto: facebook.com/ForteleSpecialeRomane)

Za zvanične je organizovan prikaz sposobnosti i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme specijalnih jedinica.


Ministar odbrane je tokom obilaska istakao da činjenica da se u Rumuniju odvija sertifikacija NATO-a dovoljno govori o kvalitetu pripadnika i Komande specijalnih snaga rumunske vojske.Comments


bottom of page