top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Ko ima više policijskih blindi u BiH

07/07/2023

Oklopno vozilo Rošel Senator (foto: rochel.ca)

Odluka ministarstava unutrašnjih poslova kantona Sarajevo i Tuzla da nabave laka borbena vozila Rošel Senator direktan je odgovor na uvođenje vozila Despot i Vihor u inventar policije Republike Srpske. Tuzlanska policija naručila je četiri vozila, a sarajevska policija prva tri, ali sa planom da se broj iduće godine poveća na pet.


Vozila Senator su vrlo popularna na tržištu i jedan veliki korisnik je ukrajnska vojska. Kanadska firma Rošel koristi šasije komercijalnog pikapa Ford F-550 na koje postavlja balisitčku zaštitu i konačni rezultat je Senator – borbeno vozilo mase 8 tona u kojem je uređen prostor za dva člana posade i ukrcano odeljenje od 10 ljudi.


Senator je vozilo za vojnopolicijske jedinice, multinacionalne misije i civilne bezbednosne organizacije koje pruža zaštitu od pogodaka iz pešadijskog oružja kalibra do 7,62 mm.

Unutrašnjost Rošel Senatora (foto: rochel.ca)

Na krovu Senatora je postolja za mitraljez kalibra 7,62 mm koji je dozvoljeno sredstvo za policije u Bosni i Hercegovini. Naime, za vozila Despot policija RS nabavila je jednu daljinski pokretanu borbenu stanicu sa mitraljezom 12,7 mm, ali od strani faktor je ukazao na to da nije primereno da se za zadatke iz domena unutrašnjih poslova koristi velikokalibarski mitraljez. Zato su Despoti naoružani sa mitraljezom 7,62 mm.


Policija RS ima 12 komada Despota, vozila borbene mase 14 tona koja su izrađena u domaćoj fabrici Tehnički remont Bratunac. Od prvog prikaza na paradi povodom Dana RS 9. maja 2019. godine pokretanje proizvodnje borbenih vozila u Bratuncu u entitetu Federacija BiH prepoznato je kao politički i bezbednosno važana poruka.


U međuvremenu, policija RS nabavila je i dva nova lakša vozila Vihor takođe iz Bratunačka fabrike. Po borbenoj masi od 8 tona Vihor predstavlja ekvivalent senatora koji će nabaviti federalne policijske snage, ali posada od 4-5 ljudi je bolje zaštićena u posebnom modulu.

Kokpit Rošel Senatora (foto: rochel.co)

Pre nabavki nove tehnike u oba entiteta bila su po četiri stara vozila BOV-M izrađena u mariborskom TAMO 1980-tih godina. Četiri primerka iz RS posle prijema Bratunačkih vozila u SAJ prepuštena su sada su Žandarmeriji, a policija Kantona Sarajevo, u svojoj jedinici specijalne namene, ima četiri BOV-a.

Comments


bottom of page