top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Nemačka naručuje još 20 Jurofajtera - ukupno 58

06/06/2024

Jurofajter ratnog vazduhoplovstva Nemačke (foto: luftwaffe.de)

Vlada u Berlinu planira da 2025. godine poruči još 20 višenamenskih borbenih aviona Jurofajter Tajfun, najavio je nemački kancelar Olaf Šolc.


Ratno vazduhoplovstvo Nemačke ( Luftvafe) odlučilo je krajem 2020. da kupi 38 višenamenskih borbenih aviona Jurofajter. Prethodno je do 2019. proizvođač isporučio Luftvafeu 143 aviona u više varijanti.


Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je kupovinu na otvaranju aeromitinga u Berlinu ( Berlin Air Show) koji je okupio sve proizvođače oružja za nemačku vojsku. Glavni razlog nabavke su povećane tenzije zbog rusko-ukrajinskog rata.


Sada će 20 novih Jurofajtera, za koje se očekuje da će koštati oko 2 milijarde evra (2,2 milijarde američkih dolara), pomoći proizvođaču aviona “Erbas” da proizvodna linija „neprekidno zuji“, rekao je Šolc.

Jurofajteri na zadatku NATO er polisinga (foto: ac.nato.int)

On je istakao i da u perspektivi postoji šansa za izvoz određenog broja aviona u saradnji sa Velikom Britanijom, Španijom i Italijom koje ( uz Nemačku) čine konzorcijum za proizvodnju aviona Jurofajter.


Uz ove 4 zemlje, Jurofajter koriste i Austrija, Saudijska Arabija, Oman, Kuvajt i Katar. S obzirom na stanju ljudskih prava u pojedinim zemljama korisnicama, posao prodaje Jurofajtera često postaje predmet unutrašnjih političkih borbi.


Iako je Nemačka dugo bila protiv prodaje Jurofajtera Saudijskoj Arabiji iz arsenala Velike Britanije, prema pisanju medija stav Berlina se menja.


Trenutno aktivni posao proizvodnje 38 aviona za nemačko RV vredan je 6 milijardi dolara i isporuka aviona trajaće do 2030. godine.


Jurofajter proizvodi konzorcijum firmi - Erbas u Nemačkoj i Španiji, Leonardo u Italiji i BAE Sistems u Velikoj Britaniji.


Avion leti maksimalnom brzinom od 2 maha, maksimalna visina leta je 16.764 metra. Poseduje više tipova naoružanja za borbu vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, vazduh-more, kao i sisteme za elektronsko ratovanje.

Komentáře


bottom of page