top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Nemačka: Srbija ključni partner, pomoć u modernizaciji i obuci srpskog bezbednosnog aparata

28/05/2021

Nemačka federalna policija već sarađuje sa Srbijom i partnerstvo treba pojačati programima opremanja i obuke srpske policije i carine, sugeriše "Partnerski atlas za nemačku spoljnu politiku" (foto: bundespolizei.de)

Uticajna Fondacija Konrad Adenauer, bliska političkoj stranci kancelarke Angele Merkel (CDU), u spoljnopolitičkim preporukama za 2021. ukazuje da Srbija ostaje ključni partner Nemačke na Zapadnom Balkanu i da Berlin treba da pomogne modernizaciju srpske policije i carine zbog migrantske krize i borbe protiv organizovanog kriminala.


Srbija je od centralnog značaja za Nemačku u regulisanju globalnih migratornih tokova i treba povećati saradnju u cilju stvaranja mira i stabilnosti, navodi se u globalnoj studiji “Partnerski atlas za nemačku spoljnu politiku” fondacije Konrad Adenauer.


U njoj se naglašava međunarodna važnost geografske pozicije Srbije kroz koju prolazi migrantska ruta i značajne rute organizovanog kriminala.


“Ministarstva unutrašnjih poslova dve zemlje redovno razmenjuju informacije. Jedinice nemačke federalne pogranične policije podržavaju srpske pogranične snage u kontroli ulaska i izlaska” naglašava studija, dodajući da partnerstvo u kontroli granica ima potencijala za jačanje.

Nemački policajci na Balkanskoj migrantskoj ruti u severnoj Grčkoj (foto: polizei.nrw)

Nemačkoj vladi se savetuje da unapredi tehničku opremljenost i obučenost MUP-a Srbije i uprave carine za bolje upravljanje migratornim tokovima i pojačao kvalitet borbe protiv organizovanovog transnacionalnog kriminala.


“Neophodno je da spoljna politika Nemačke više posveti tokovima migracija u Srbiji...Beograd gleda na EU kao faktor privlačenja koji pokreće migracije. Evropske integracije Srbije mogu da se promovišu jačanjem partnerstva po ovim pitanjima. To bi moglo da poveća poverenje u EU imajući u vidu pojačno prisustvo eksternih aktera na terenu” naglašava studija.


Spoljni akteri pokušavaju da iskoriste etničke tenzije i Beograd kao odskočnu dasku za pokušaje vršenje uticaja u regionu, navodi Fondacija Konrad Adenauer.


Zbog toga je u interesu Berlina da pojača otpornost Srbije na takve uticaje i da zajedno rade na izgradnji konstruktivne spoljne politike, zaključuje se u setu preporuka za nemačku spoljnu politiku.

Comments


bottom of page