top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Nemačka zbog Ukrajine odlučila da obnovi proizvodnju pancerhaubica

13/06/2024

Samohodna haubica PzH2000 (foto: twitter.com)

Nemačka je najavila da će obnoviti proizvodnju samohodnih pancerhaubica PzH2000, kalibra 155 milimetara, kako bi zamenila ta sredstva u ukrajinskoj vojsci koja su uništena ili istrošena u intenzivnom ratu protiv Rusije koji traje bezmalo dve i po godine.


Ta zemlja je prethodno Ukrajini poklonila 14 oruđa PzH2000 dok je dodatnih osam stiglo iz

Holandije.


U ovom trenutku je najavljeno da će u novoj seriji biti proizvedene 22 haubice, sa opcijom za još šest komada, ali da se već sada razmatraju dodatne narudžbine.


Uprkos snimcima iz dronova, menadžer prodaje borbenih sistema u kompaniji KNDS Dojčland Anton Ahmiler tvrdi da Ukrajina nije pretrpela nijednu “totalnu štetu” na PzH2000 ali da će Nemačka ipak finansirati nabavku novih 18 komada, jer je prvobitni plan bio da ukupan broj tih oruđa u ukrajinskoj vojsci bude ukupno do 100 komada.


Prvobitna proizvodnja PzH2000 za nemačku armiju trajala je od 1996. do 2002. godine a

završena je nakon što je isporučeno 185 jedinica tehnike. Mnoga od tih oruđa su u međuvremenu remontovana i zamenjeni su im pojedini sistemi koji se sada smatraju zastarelim.


PzH2000 oružanih snaga Nemačke (foto: bundeswehr.de)

PzH2000 je imala i određeni izvozni uspeh i važi za kvalitetno oruđe, ali su izvozne serije bile

male i ograničene, u skladu sa tada važećim konzervativnim shvatanjima razvoja oružanih snaga i perspektiva konvencionalnog ratovanja koja su važila gotovo svuda u svetu.


Tako je Hrvatska kupila 12 oruđa sa stokova nemačke vojske, a Mađarska ima u planu da do

kraja ove godine primi svih 24 komada koje je naručila.


Osim toga, Litvanija je uzela 21 haubicu, Katar 24, dok je najviše nabavila Holandija, koja je naručila 57 oruđa. PzH2000 je otišla i u Grčku i u Italiju, iako je deo italijanskih proizveden po licenci u kompaniji OtoMelara (sadašnji Leonardo).


Za proizvodnju nove serije, KNDS Dojčland predložila je određenu modernizaciju poput

instaliranja daljinski upravljene borbene stanice na krov kamiona sa mitraljezom kalibra 7,62 ili 12,7 milimetara i kamerama koje posadi pružaju veću situacionu svesnost na bojnom polju.


Poboljšanja predviđaju i bolju oklopnu zaštitu sa gornje strane kupole od napada dronova i klima uređaj za isti prostor.


Postoji opcija i za zamenu cevi topa sa postojeće na L52A1 verziju. Reč je o verziji od jačeg

materijala koja treba da izdrži veći broj ispaljenih granata pre remonta i zamene, što je do sada bila najveća ukrajinska zamerka na rad te inače veoma precizne haubice.


U perspektivi, proizvođač tvrdi da je spreman da ponudi i cev L60, takođe u kalibru 155

milimetara, koja treba da omogući veći domet.


Sadašnji domet PzH2000 varira u rasponu od 30 do 40 kilometara, u zavisnosti od tipa granate i količine barutnog punjenja, dok postoje i posebne granate koje navodno omogućavaju i dupliranje tog proklamovanog dometa.


Sistem za automatsko punjenje u teoriji omogućava ispaljivanje do deset granata u minuti.

Proizvođač se ponosi podatkom da PzH2000, zahvaljujući savremenoj opremi za proračunavanje hica, ima mogućnost da iz jednog oruđa “isporuči” čak pet granata u isto vreme na isti cilj, koristeći takozvani MRSI sistem (Multiple Rounds Simultaneous Impact), što je u međuvremenu postalo standard za sve haubice tog tipa.

Comments


bottom of page