top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Srpski SAJ četvrti na SWAT Challenge 2023

25.02.2023

Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Srbije na Swat Challenge 2023 (foto: swat.dubaipolice.gov.ae)

Na takmičenju specijalnih policijskih jedinica u Dubaiju Swat Challenge 2023, srpska Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) osvojila je 4. mesto sa 209 poena, Žandarmerija je bila 22. sa 138 poena i PTJ Crne Gore na 23. mestu u konkurenciji 55 ekipa iz celog sveta.


Specijalna jedinica Rosgvardije AHMAT bila je prva sa 250 bodova, drugo mesto osvojila je policija Dubaija sa 229, a treće SOBR ruske Rosgvardije sa 216 poena. Iz regiona specijalna jedinica policije Bugarske SOBT bila 20, a albanska jedinica RENEA 48. mesto. Pobednik ruski, odnosno čečenski AHMAT bio je prvi samo prvog dana, ali su ukupnom bodovanju osvojili prvo mesto.


Specijalne policijske jedinice sa Balkana su imale veoma različita izdanja po danima, odnosno disciplinama.

PTJ MUP-a Crne Gore na takmičenju u UAE (foto: swat.dubaipolice.gov.ae)

Prvog dana održano je takmičenje u taktičkim radnjama sa oružjem i opremom specijalnih jedinica i srpski SAJ bio je 7, crnogorski PTJ 28, albanska RENEA 42, bugarski SOBT 44, a srpska Žandarmerija 45.


U jurišnom takmičenju gde su do izražaja došli brzina i veština iz regiona je najbolje prošla srpska Žandarmerija na 11 mestu i SAJ na 16. Bugarska jedinica SOBT bila je 30, crnogorski PTJ 32, a jedinica RENEA iz Albanije 46.


Trećeg dana specijalci su se takmičili u spašavanju ranjenika, odnosno povređenog pripadnika. Opet su najbolje prošli specijalci iz Srbije, SAJ 5, a Žandarmerija 12 mesto. Bugarski SOBT zauzeo je 18, PTJ Crne Gore 24, a RENEa iz Albanije 43 mesto.

Bugarski SOBT na takmičenju specijalnih policijskih jedinica (foto: swat.dubaipolice.gov.ae)

Savladavanje prepreka na taktičkoj stazi najbolje su iz regiona uradili pripadnici PTJ MUP-a Crne Gore i osvojili 9. mesto. Jedinica SOBT iz Bugarske bila je 10, srpski SAJ 16, Žandarmerija 19, a albanska RENEA 28.


Poslednjeg dana takmičenja, koje se zove Toranj najbolje rezultate od balkanskih specijalaca ostvarili su bugarski SOBT na 5. mestu, SAJ je bio 10, Žandarmerija 28, PTJ 35, a RENEA 49.

Albanska RENEA na Swat Challenge 2023 (foto: swat.dubaipolice.gov.ae)

U ukupno pet disciplina buduju se ključne sposobnosti i brzina delovanja specijalnih jedinica iz celog sveta, a organizator je policijska uprava Dubaija.


Takmičenje nosi ime SWAT (Special Weapons and Tactics) Challenge jer se

radi o velikom izazovu za specijalne jedinice. Postoji od 2020. godine.

Comments


bottom of page