top of page

Vojska Srbije nabavila američka oklopna vozila BerKet

30/04/2022 Na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Štit 22" prikazano je 5 oklopnih vozila BerKet (BearCat ) koja će koristiti vojna policija VS. Ovo je prvi put u modernoj istoriji da vojna policija počinje da koristi i oklopna vozila američke proizvodnje. Jedinice vojne policije VS su 3. i 5. bataljon u Kopnenoj vojsci, 25. bataljon vojne policije u Gardi i Odred vojne policije specijalne namene Kobre. Ispred vozila u Batajnici nalazili su se pripadnici 5. bataljona vojne policije.
Jedino oklopno vozilo koje trenutno koristi vojna policija je VPB M-86 koji je nasleđen još iz vremena JNA i koriste za 3, 5 i 25. bataljon. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije 2020. nabavile su neoklopljena terenska vozila iz Rusije UAZ Patriot i to 56 komada i jedan od najmasovnijih korisnika su upravo jedinice vojne policije. Vozilo proizvodi američka firma "Lenko Armor" specijalizovana za izradu lakih oklopnih vozila za specijalne jedinice vojske i policije. Nije poznata cena, kao ni da li radi o donaciji ili su vozila nabavljena na tržištu. Kako Balkanska bezbednosna mreža saznaje, tek predstoji ispitivanje vozila u Tehničkom opitnom centru, posle čega sledi zvanični prijem u jedinice VS. U Batajnici je prikazana policijska verzija oklopnjaka BerKet G3, sa rešetkastima dodacima na šoferšajbni i bočnim vratima. Vozilo može da preveze 10 do 12 potpuno opremljenih vojnika i namenjeno je pre svega za misije u ruralnim sredinama i teško prohodnom zemljištu. Pod je ravan, tako da se može koristiti i za prevoz ranjenika ili gabaritnog tereta.
U zvaničnom katalogu proizvođača, u sekciji "Police and Governemnt" gde spada BerKet G3 navodi se po želji kupca vozila mogu da se urade raznovrsne nadogradnje.
Osnovna prednost BerKeta, jeste da su napravljena na šasijama teških civilnih kamiona, najčešće marke Ford i tako su mnogo jeftinija i jednostavna za održavanje od klasičnih oklopnih vozila.
Poseduje pogon na sva četiri točka i dizel motor V8. Maksimalna brzina kretanja na putu je 145 kilometara na čas, što retko koje lako oklopno vozilo može da postigne. Ostale vozne karakteristike, dimenzije, težinu ili potrošnju goriva, proizvođač ne navodi u zvaničnim podacima.
U većini vozila, kada se govori o oklopnoj zaštiti, najčešće se navodi nivo zaštite NIJ 4 ili B6 - od projektila iz ruske snajperske puške Dragunov 7,62 x 54 mm ili protivpancirnog zrna kalibra 7,62x62 za dalekometnu snajpersku pušku. Takođe, po želji kupca moguće ja postaviti i pasivni sistem protivoklopne zaštite, odnosno metalnu rešetku ili kavez, koji štiti posadu od dejstva lakih protivoklopnih lansera.
Takođe, moguća je montaža platformi za upad u zgradu, merdevina ili pomagala za inženjerijske mašine.
Najčešći korisnici vozila u Americi su specijalne policijske jedinice SWAT (Special Weapons and Tactics) u više gradova i saveznih država. Koriste ga i FBI, Služba domovinske bezbednosti (Homeland Security) i kancelarije službe Američki šerifi (US Marshalls) koja se bavi transportom opasnih zatvorenika i tereta.
U Vojsci SAD korisnici su jedinice koje su zadužene za obezbeđenje aerodroma, najvažnijih strateških objekata, konvoja i za misije brzog reagovanja.

Vojska Srbije nabavila američka oklopna vozila BerKet

30/04/2022 Na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Štit 22" prikazano je 5 oklopnih vozila BerKet (BearCat ) koja će koristiti vojna...

bottom of page