top of page

General Rusin-Sendi: ne podržavamo Rusiju, migracije opet problem, dosta tenzija na Zapadnom Balkanu

11/10/2022 Mađarska čvrsto podržava Severnoatlantski savez, radi na formiranju NATO borbene grupe i ukrajinski Mađari bore se u ratu na strani svoje zemlje, izjavio je načelnik Generalštaba Odbrambenih snaga Mađarske general potpukovnik Romulus Rusin-Sendi i upozorio na tenzije na Zapadnom Balkanu.
“ Pored rata u Ukrajini, problem sa migracijama se vratio na južnu granicu Mađarske. Postoji dosta tenzija u regionu Zapadnog Balkana. Dve trećine mojih vojnika raspoređeno je negde u inostranstvu." rekao je on u intervjuu za Javni servis Litvanije. Rusin-Sendi je dodao da je KFOR kao najveća kopnena misija NATO bila pod vođstvom mađarskog generala sa dve zvezdice i da to pokazuje koliko je Budimpešta posvećena članstvu u NATO. General Sendi je ukazao da u Ukrajini živi više od 150.000 Mađara i da je do sada u ratu, boreći se za Ukrajinu, poginulo više od 100 ukrajinskih Mađara. Načelnik Generalštaba Odbrambenih snaga Mađarske je rekao i da je njegova zemlja prva ponudila da predvodi jednu od četiri nove borbene grupe NATO.
Činjenice, a na promenljive i složene izjave određenih političara daju stvarnu sliku, istakao je mađarski general. On je ukazao i da je još rano govoriti o ishodu rata u Ukrajini, ali i pohvalio borbenost ukrajinskih vojnika.
"Rat je kao talas. Lomi se, ide gore i dole. Ali najvažnije je to što su ukrajinske oružane snage pokazale da su spremne za kontranapad. To je još na taktičkom nivou, ali videćemo kakvi će biti rezultati. Svakako ne treba potceniti Ruskog medveda. Rusija je jaka, ali sa druge strane ceo demokratski svet je na strani Ukrajine", rekao je Sendi. Na pitanje zašto Mađarska nije pružila nikakvu vojnu podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije, on je odgovorio: “Nas optužuju da podržavamo Rusiju, što je veoma glupa stvar...Na primer, često čujemo da su baltičke zemlje na prvoj liniji fronta, ali postoje i druge zemlje na istočnom krilu NATO. Mađarska se bavi odvraćanjem. Paralelno pripremamo sopstvenu vojsku i jedina smo zemlja sa prve linije koja pruža vazduhoplovnu podršku drugima". Rusin-Sendi je dodao da ne treba postavljati pitanje o poziciji Mađarske. "Naravno, imamo političke smernice. Ne dajemo smrtonosno oružje Ukrajini, jer Mađarska podržava mir, a ne rat". General potpukovnik Romulus Rusin-Sendi smatra da NATO treba da bude spreman za odgovor na pretnju koja dolazi sa istoka i da sve države članice treba da povećaju nivo troškova za odbranu na 2 odsto bruto društvenog proizvoda.
On smatra i da Evropa treba više da radi na jačanju sopstvene bezbednosti, a ne da čeka pomoć od nekog drugog.
Prvi čovek mađarske vojske je zaključio da Ukrajina sada ne može da uđe u NATO, ali se to može dogoditi u budućnosti. General Sendi je rekao i da posle Švedske i Finske, postoje druge zemlje koje čekaju da uđu u NATO, ne navodeći na koga tačno misli.

General Rusin-Sendi: ne podržavamo Rusiju, migracije opet problem, dosta tenzija na Zapadnom Balkanu

11/10/2022 Mađarska čvrsto podržava Severnoatlantski savez, radi na formiranju NATO borbene grupe i ukrajinski Mađari bore se u ratu na...

bottom of page