top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Žene vojnici u Srbiji dobijaju poseban donji veš

18/09/2023

Vojni poziv u Srbiji sve je popularniji je među ženama (foto: mod.gov.rs)

Sve brojnije žene u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije zvanično su dobile nov odevni predmet - kratke gaće pod zvaničnim nazivom “Gaće kratke ženske M-21”.


Ova informacija objavljena je u Službenom vojnom listu br 33. od 17 avgusta 2023. godine, sa zvaničnim opisom SORS ( Standard odbrane Republike Srbije) 9523/23: GAĆE KRATKE ŽENSKE M-21.


To u praksi znači da će nov odevni predmet za pripadnice VS morati da zadovolji određene standarde u pogledu izgleda i kvaliteta, pre svega uklapanja u maskirnu boju i korišćenje uz vojnu uniformu na terenu.


Detalji uključujući fotografije i opis novog odevnog predmeta Vojske Srbije nisu javno dostupni. Nije poznato ko je proizvođač, kao ni da li su pripadnice VS dobile gaće M-21.

Komplet terenske uniforme za Vojsku Srbije proizvode “Jumko” iz Vranja, dok se svečane i službene uniforme šiju po meri u Vojnoj ustanovi “Dedinje” u Beogradu.


U Vojnoj ustanovi “Dedinje” se godinama šiju svečane uniforme za pripadnice ženskog pola, oficire, podoficire i kadetkinje.

Kriterijumi za prijem u Vojnu akademiju i na VMA su identični za žene i muškarce sem provere fizičke spremnosti. (foto: vs.rs)

Kao što je Balkanska bezbednosna mreža već pisala početkom ove godine, vojni poziv u Srbiji u poslednje vreme popularniji je među ženama nego među muškarcima pa je u poslednja dva upisna roka u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu u Beogradu upisano više devojčica nego dečaka.


U ovom trenutku, na Vojnoj akademiji ima 34 odsto kadetkinja, dok je na Medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije (VMA) broj žena veći od 70 odsto. Kriterijumi za prijem u Vojnu akademiju i na VMA su identični za muškarce i žene, osim provere fizičke spremnosti i sposobnosti.


Broja žena starešina u oružanim snagama je manji zato što su tek od skoro imale priliku da upisuju vojne škole. Tako je trenutno u Vojsci Srbije devet odsto oficira žena, tri odsto podoficira i 17 odsto profesionalnih vojnika.

ความคิดเห็น


bottom of page