top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Albanija nabavila helikoptere Crni Soko

15//01/2024

UH-60A na aerodromu Rinas (foto: twitter.com/USEmbassyTirana)

Prva dva primerka UH-60A "blek houk" (crni soko) za albansku avijaciju iskrcana su 13. januara na aerodromu Rinas kod Tirane iz američkog C-17A.  Radi se o polovnim letelicama koje su ranije korišćene u američkoj armijskoj avijaciji i na prodaju su ponuđeni 2019. godine. Prema ugovoru koji je albansko ministarstvo odbrane potpisalo sa Pentagonom maja 2020. godine dobiće tri primerka UH-60A. 


Crni soko je višenamenska platforma koja je primarno namenjena za prevoz ljudi, ali može da se naoruža za vatrenu podršku. Uobičajeno naoružane su dva mitraljeza kalibra 7,62 mm postavljena na podu kabine, po jedan na  bočnim stranama.


U takvoj konfiguraciji unutar UH-60A su sedišta za deset vojnika i dva sedišta za nišandžije. Za prevoz ranjenika ili povređenih u crnom sokolu ima mesta za šest nosila. 


Iskrcavanje UH-60A iz transportnog aviona C-17 (foto: twitter.com/USEmbassyTirana)

U naoružanje američke armijske avijacije UH-60A uveden je 1979. godine. Naknadno modifikovani su na nivo UH-60L, usavršenu varijantu pogonjenu sa dva motora T700-GE-701D snage po 1.487 kW.  


Glavni korisnik crnog sokola u našem regionu je Hrvatska vojska koja ima četiri komada savremene varijante UH-60M  od 2022. godine i namerava da nabavi još osam za popunu jedne eskadrile.


Američke letelice u uvršene su u 194. eskadrila stacionirane na aerodromu Lučko u kojoj su zaduženi 10 Mi-171Š nabavljeni iz Rusije 2007. i 2008. godine. Namera je jasna da se tehnika istočnog porekla postepeno zameni sa američkim crnim sokolima. 


Helikopteri UH-60A za oružane snage Albanije (foto: twitter.com/USEmbassyTirana)

Na Kosovu u bazi Bondstil američka armijska avijacija od 1999. godine održava detašman sa crnim sokolima za podršku KFOR-u. Pronose se glasine da će Kosovske bezbednosne snage (KBS) da pribave polovne UH-60A.  


U više navrata u poslednjih šest godina Amerikanci su organizivali obuku za pripadnike KBS sa crnim sokolovima, ali samo za pešadiju za iskrcanje iz lebdenja, prevoz povređenih i slične zadatke. Piloti koje ima KSB završili su akademiju u Turskoj i održavaju trenažu u Albaniji na njihovim Džet Rendžerima. 


Albansku vojnu avijaciju čini puk sa aerodroma Farke koji na papiru ima četiri AS532AL nosivosti do 29 ljudi koju su jezgro flote, zatim tri AB-205 i 2 AB-206 Džet Rendžer, četiri Bo 105, dva EC-145  i jedan A-109C. Heterogena flota je izazov za tehničku podršku i redovno održavanje i sa prelaskom na UH-60A redukovaće se broj letelica. 

Comments


bottom of page