top of page
  • Writer's pictureAntonio Prlenda

Američki nosači aviona uvežbavaju odbranu istočnog krilo NATO iz Jadrana

16/11/2022

Palubom nosača aviona USS George H.W. Bush dominira višenamjenski lovački avion F/A-18E Super Hornet (foto: Antonio Prlenda)

Krajem prošlog meseca završena je druga ovogodišnja velika NATO vježba "Udar Neptuna 22.2" (Neptune Strike 22.2) u kojoj je američka udarna grupa nosača aviona iz Jadrana ponovo uvježbavala sa saveznicima odbranu istočnog krila Alijanse.


Nakon vježbe te burnog slijetanja njegovih borbenih aviona u Dubrovnik, posada američkog supernosača USS George H.W. Bush odmarala se nekoliko dana u Splitu.


Zapovjednik udarne grupe nosača aviona i zapovjednik broda medijima su govorili o

važnosti njihova prisustva u regiji, u vremenu aktualnih sigurnosnih izazova u Europi.


Ovaj posljednji brod u klasi nuklearnih supernosača aviona klase "Nimitz" istovremeno je i zapovjedni brod Udarne skupine nosača aviona 10 (CSG 10), koju osim broda USS George H.W. Bush (CVN-77) čine još i raketna krstarica klase "Ticonderoga" i eskadron od četiri raketna razarača.


Podmornice se rijetko spominju, ali barem jedna obično bude tu negdje.


Kako je novinarima na uzletno-sletnoj palubi USS Busha izjavio zapovjednik ovog plovnog sastava, kontraadmiral Dennis Velez, nekoliko dana odmora u Splitu dobro je došao posadi s više od 5.000 ljudi da se rasterete nakon složene i za NATO savez vrlo važne vježbe „Neptunov udar 22.2“ (Neptune Strike 22.2 – NEST 22.2).


Ona se odvijala od 14. do 28. oktobra uz sudjelovanje pomorskih, zračnih i kopnenih efektiva 19 članica NATO-a.

Odjel za srednju razinu održavanja zrakoplova (AIMD) na hangarskoj palubi uvijek je pun ljudstva i tehnike (foto: Antonio Prlenda)

„Na vježbi smo sposobnosti našeg broda stavili na raspolaganje čitavom europskom kontinentu, kako u zraku, tako i na vodi i na tlu. To nas sve skupa čini jačima i omogućava da djelujemo u funkciji odvraćanja od mogućih prijetnji. To je od kritične važnosti za sve nas,“ rekao je kontraadmiral Velez na sidrištu pred Splitom.


Vježba NEST 22.2 obuhvaćala je pomorske i zrakoplovne aktivnosti te integraciju sa snagama kopnenih vojski u savezničkim zemljama, poput Poljske, Litve, Slovačke, Mađarske i Sjeverne Makedonije, a višenamjenski lovački avioni F/A-18 Super Hornet s palube nosača USS Bush, sudjelovali su i na vježbi zemaljskih kontrolora za navođenje bliske zračne potpore (JTAC), koja se odvijala na hrvatskom vojnom poligonu kod Slunja.


Regionalna je to vježba pod imenom „Jadranski zrakoplovni tjedan“ (Adriatic

Airweek 2022) u kojoj su prošlog mjeseca sudjelovali JTAC timovi vojski Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Mađarske.


Ali nosač aviona USS Bush u hrvatskim je medijima izazvao malu buru iznenadnim noćnim slijetanjem njegovih osam mlažnjaka F/A-18 na Zračnu luku Dubrovnik, 24. listopada 2022. Kontraadmiral Velez o tome kaže:


„Imali smo tada zahtjevnu vježbu, i desetak naših aviona se vraćalo sa zadatka iz velike udaljenosti, čak sa sjeverozapada Poljske. Nad Jadranom smo imali zbilja loše vrijeme. Kad su se avioni vraćali, meteorološki uvjeti su bili složeni. Zbog guste magle nije se moglo vidjeti dalje od 50 stopa (15 metara). Avionima je ponestajalo goriva i morali smo ih vratiti što prije,“ kaže Velez.

"CAG-bird" eskadrile VFA-143 Pukin Dogs može se prepoznati među ostalim avionima u standardnim sivim oznakama. (foto: Antonio Prlenda)

„Naš operativni centar nazvao je Zračnu luku Dubrovnik, koja je imala lijepo vrijeme. Potencijalno lošu situaciju smo okrenuli u pozitivnu, jer su naši piloti imali mogućnost sletjeti u Dubrovnik i natankati se gorivom. Neke smo avione ostavili i preko noći ondje, bez ikakvih problema,“ opisao je kontraadmiral.


Poručnik fregate John Haslatt, iz Eskadrile za elektronsko djelovanje VAQ-140 „Patriots“, jedan je od pilota koji je sa svojim mlažnjakom EA-18G Growler sletio tada na dubrovački aerodrom na Ćilipima.


Novinarima na hangarskoj palubi nosača USS Bush sada je opisao kako mu je to bila jedna od stresnijih situacija.


„Ponestajalo nam je goriva, vrijeme je bilo loše i takvi letovi znaju biti stresni. Za te se situacije pripremate tako što se dobro upoznate sa svojom tehnikom i procedurama u slučaju nužde, kako bi zrakoplovom upravljali rutinski, bez razmišljanja. Na taj način ste fokusirani ne na upravljanje avionom, već na donošenje konkretne odluke,“ rekao je ovaj mornarički avijatičar, čiji je letački nadimak "Earbud".


Earbud ima 500 sati naleta na avionu EA-18G Growler, koji se smatra možda i najboljim avionom za elektronsko ratovanje na svijetu.


„Ovisno od zadaće, neki su letovi vrlo zahtjevni, a neki su više zabavni. Neki letovi baš znaju biti teški, jer bude baš velika količina informacija koje morate obraditi te ih brzo razumjeti i reagirati na njih. Mi prolazimo kroz zahtjevan ciklus obuke, koji nas priprema za stvarne i složene zadaće,“ kaže on, opisujući letenje na Growleru.

Nuklearni nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) usidren pred Splitom.(foto: Antonio Prlenda)

"Velika je stvar kad možete nazvati prijatelja da ti pomogne. To se dogodilo nama, i tu je bila Hrvatska da nam pomogne u ovoj situaciji, kao što pomažu i ostali saveznici. Stoga na našim krstarenjima i radimo zajedničke vježbe sa saveznicima te tako razvijamo međusobne odnose i povjerenja" zaključio je kontraadmiral Velez.


NEST 22.2 druga je takva vježba ove godine, kojom NATO rukovodi u suradnji svog Zapovjedništva pomorskih snaga za udar i potporu (STRIKFORNATO) iz Lisabona, i američke 6. flote (SIXTHFLT), šaljući poruku budnosti i spremnosti za zajedničku obranu "svakog pedlja savezničkog teritorija".


Tim je riječima ovu vježbu opisao i sam glavni tajnik NATO-a Jens Stolltenberg. On je 25. listopada posjetio nosač aviona USS Bush, potencirajući važnost ove vježbe u sigurnosno osjetljivom trenutku za cijelu Europu.


Zapovjednik CSG 10, kontraadmiral Dennis Velez i zapovjednik nosača USS Bush, kapetan bojnog broda Dave Pollard uvjereni su da će im odmor u Splitu dobro doći za naredne aktivnosti, koje ne žele najavljivati niti komentirati.


„Brod je na krstarenje krenuo iz Virginije 10. kolovoza/augusta, a u SAD se vraćamo na proljeće. Čim dignemo sidro i krenemo na pučinu, spremni smo za bilo kakvu operaciju,“ naglasio je kapetan Pollard.


„Sad smo u Sredozemlju, pripravni da nas se pošalje gdje god ustreba. Naša udarna grupa sposobna je za puni spektar djelovanja, u skladu s međunarodnim pravom. Spremni smo na sve i na bilo kakav izazov“ zaključio je kontraadmiral Velez.

bottom of page