top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Američki piloti upozoravaju da će Ukrajina imati teškoće sa prelaskom na F-16

25/03/2024

Borbeni avion F-16 (foto: dvidshub.net)

Dugo najavljivani prijem lovaca F-16 određenih za Ukrajinu biće otežan činjenicom da se radi o avionu koji zahteva složeno održavanje i koji je mnogo teži za eksploataciju od sovjetskih borbenih mašina na koje je ta zemlja navikla, upozoravaju bivši američki piloti.

 

Bivši pilot iz američkog marinskog korpusa Tom Rihter rekao je za Politiko (Politico) da Ukrajina sa pravom nestrpljivo očekuje prijem prvih aviona F-16 sa Zapada ali da je ta letelica "primadona" i kijevske snage treba da očekuju probleme sa održavanjem.

 

Rihter je leteo upravo na F-16 kada je služio u Nacionalnoj gardi i tvrdi da je taj avion "osetljiva zver" u poređenju sa sovjetskim lovcem Mig-29, koji se i dalje aktivno koristi u Ukrajini.

 

"Ko god je na nekom aeromitingu prvo obišao Mig-29 pa onda F-16 mogao je da se uveri da  ovaj drugi avion predstavlja savršeniji proizvod, ali da je primadona i da je osetljiv, odnosno da zahteva složeno održavanje. Ukrajinski avioni iz sovjetske ere su mnogo grublji i zahtevaju manje održavanja i manje savršene poletno-sletne staze", rekao je Rihter, a prenosi Rojters.

Portparol ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva Juri Ignjat (Yuriy Ihnat) naveo je da je ta zemlja svesna izazova prijema F-16 i da se već sprovode određene pripreme da se ti problemi prevaziđu.

"Zaista su potrebne neke adaptacije uslova za prijem F-16. Pre svega pripreme piste jer je stajni trap na američkom avioniu manji i osteljiviji od onih na migovima. Uvodnik vazduha je takođe bliže pisti i postoji opasnost od usisavanja nekog predmeta. Ali to sve može da se reši i to su sve uobičajeni rizici u avijaciji", rekao je Ignjat.


Koalicija zapadnih zemalja, koju predvode SAD, Danska, Belgija i Holandija, obećala je Ukrajini isporuku između 45 i čak 60 aviona F-16 a prvih šest letelica očekuje se krajem proleća ili na leto ove godine.

 

Su-27 ratnog vazduhoplovstva Ukrajine (foto: dvidshub.net)

Oni su takođe obećali Kijevu da će obezbediti i obuku za pilote i za zemaljsko osoblje koje će održavati te avione. Trenutno se određeni broj ukrajinskih pilota nalazi na obuci u Danskoj a ministar odbrane te zemlje Troels Lund Poulsen tvrdi da obuka napreduje dobro i da Ukrajinci već izvode samostalne letove u vazdušnom prostoru te zemlje.


Ranije je britanska Vlada saopštila da je 10 ukrajinskih pilota prošlo osnovnu obuku u Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu (RAF) i da će biti upućeni na dodatnu obuku u Francusku, nakon čega će se steći uslovi da pređu na F-16, koji se očekuju.

 

Uporedo sa tim sprovodi se obuka oko 50 ukrajinskih mehaničara i inženjera koji će imati zadatak da održavaju F-16. Procene su da je potrebno 14 ljudi za održavanje jedne letelice.

 

Jedan od ukrajinskih pilota koji je u procesu preobuke na F-16, koji se predstavio svojim pozivnim znakom "Crvenperka" (Moonfish), tvrdi da je tranzicija sa sovjetske tehnike na američku kao kada sa "mobilnog telefona Nokia prelazite na Ajfon".

 

Stručnjaci, međutim, predviđaju da neće samo letenje i održavanje budućih ukrajinskih F-16 biti problem, već i činjenica da ne mogu baš sve avio baze da budu prilagođene za njihovu upotrebu, a da će Rusi težiti da sistematski gađaju baš one baze na kojima ti avioni budu bazirali.

 

Pre svakog leta stajanke, prilazne staze i piste će morati da budu temeljno pregledane po pitanju eventualnih pukotina na podlozi i krhotina i otpada na asfaltu, što je posebno važno kod F-16 koji je, za razliku od migova i suhoja, jednomotorni avion.

 

Sve te stvari drastično će smanjiti broj aerodroma sa kojih će Ukrajina moći da koristi F-16.

 

Prema podacima Militari balansa, Ukrajina je početak rata u februaru 2022. godine dočekala sa nešto manje od 120 aviona Su-24, 25, 27 i Mig-29. Dve godine kasnije navodno je u pogonu još između 70 i 80 aviona ali u tu brojku je uključeno i 30-ak "dvadesetdevetki" koje je ta zemlja u međuvremenu dobila od Slovačke i Poljske

bottom of page