top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Balkanske PVO u pripravnosti zbog pada drona i dojava o bombama u avionima

23/03/2022

Para američkih lovaca F-16C iz 555. eskadrile u Hrvatskoj (foto: hrvatski-vojnik.hr)

Nakon pada drona u Zagrebu i dojava o bombama države Balkana stavile su PVO snage u pripravnost. Hrvatskoj je u pomoć došla para američkih lovaca F-16C iz 555. eskadrile iz baze Avijano, a lovci srpskog, mađarskog i rumunskog vazduhoplovstva presretali su letove kompanija Er Srbija i Turkiš Erlajns.


Nakon pada ukrajinske letelice Tu-141 kasno noću 10. marta hrvatski politički život i javno mnjenje uzburkani zbog izostanka reakcije NATO integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane (NATO Integrated Air and Missile Defence System).


Komandno mesto Torehon kod Madrida nadležno je za naš širi region i tamo se sabiru radarske slike iz nacionalnih sistema vazdušnog osmatranja i javljanja uključujući Rumunski, Mađarski i Hrvatski.


Iako su radari u sve tri zemlje bili aktivni nisu angažovane dežurne snage PVO odnosno lovačka avijacija. U Hrvatskoj to nije bilo ni moguće izvesti jer je para MiG-21 sa aerodroma Pleso u pripravnosti samo od svitanja do sumraka.


Na talasu političkih i medijskih reakcija preduzeti su neko konkretni koraci na jačanju zaštite saveznika iz Nato i u Hrvatsku su 16. marta iz Avijana preletela dva F-16C. Oni će ostati u dežurstvu pored prestarelih MiG-21 dok se ceni da postoji potreba za angažovanjem.


Nakon incidenta u Zagrebu dežurne snage PVO u svim zemljama regiona koje imaju svoj resurs za te namene u visokoj su gotovosti.

Batajnički MiG-29 poletali su na presretanje aviona Er Srbija na letovima Beograd-Moskva za koje je prijavljeno da se u njima nalazi bomba.


Zvaničnih informacija o tim presretanjima nema za razliku od sličnih situacija u okruženju.


Mađarski lovci Gripeni iz baze Kečkemet poleteli su 14. marta na presretanje Erbasa A319 koji je iz Beograda poleteo za Moskvu i za koji je primljena anonimna prijava da je u njemu bomba.


Pod nadzorom mađarskih lovaca avion Er Srbije vratio se u vazdušni prostor Srbije i sleteo je na aerodrom Nikola Tesla, beograd na procedurom predviđeni kontradiverzioni pregled.


Iako je jasno da se radi o zlonamernim provokacijama uvek mora da se postupa se po proceduri za takve situacije. Navodno poruke o bombama deo su smišljene akcije da se što više izoluje Ruska Federacija.

Osim Er Srbije za Moskvu leti Turkiš Erlajns koji je takođe imao problema sa aninimnim prijavama da je u avionu bomba.

Ilustracija rute presretanja aviona Turkiš Erlajns u Rumuniji (izvor: theaviationist.com)

Rumunski F-16 su 22. marta presreli su turski putnički avion na ulasku u rumunski vazdušni prostor koji je iz Moskve leteo za Istanbul. Turski Erbas 330 pratili su do izlaska iz rumunskog u bugarski vazdušni prostor.


Ranije, 19. marta zabeležno je presretanje sa F-16 Vizerovog aviona koji je leteo iz Gruzije za Poljsku takođe zbog lažne dojave da se u njemu nalazi bomba.

bottom of page