top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Britanski vojni gigant ugovorio poslove vredne čak 82 milijarde evra

29/02/2024

Proizvodnja municije u pogonu BAE sistems (foto:twitter.com/baesystemsplc)

Ugovoreni poslovi britanske kompanije odbrambene industrije BAE Sistems vrede rekordnih milijardi funti ( 81,75 milijardi evra) saopštio je direktor ove multinacionalne kompanije Čarls Vudborn.


On je naglasio da se radi o poslovima sklopljenim do kraja prošle ( 2023.) godine i u tom kontekstu dodao da je potrebno vreme da se evropska odbrambena industrija ponovo izgradi. Evropske zemlje poslednje dve godine vode bitku za povećanje kapaciteta proizvodnje u odbrambenoj industriji.


Najviše se traži municija, jer su zemlje članice NATO-a dobar deo svojih rezervi poslale Ukrajini. Poslato je čak milion granata za haubice kalibra 155 milimetara. 

BAE Sistems je u fabrici u Sanderlendu u Velikoj Britaniji udvostručio proizvodnju municije kalibra 155 milimetara. Međutim, cilj je da se proizvodnja podigne na “osmocifreni” broj, odnosno na više od milion komada godišnje.


Laka haubica M777 (foto: twitter.com/baesystemsplc)

Takođe, velika je potražnja na tržištu i za borbenim sistemima poput oklopnih vozila, tenkova, samohodnih artiljerijskih oruđa, brodova i podmornica. I ti poslovi nemaju direktne veze sa isporukama Ukrajini.


Na primer, Oružane snage Češke Republike naručile su 250 borbenin vozila pešadije CV90 po ceni od 1,8 milijardi funti ili 2,1 milijarde evra.


Borbena vozila pešadije CV90 (foto: twitter.com/baesystemsplc)

Prodaja je sa 23,3 milijarde funti u 2022. na 25,3 milijarde u 2023. godini. Najveći rast prodaje zabeležen je u oblastima pomorskih borbenih sistema ( 36,12 odsto) i Sajber i Obaveštajni sistemi ( 24,17 odsto).


Statistički podaci iz 2022. govore da je BAE Sistems najveću količinu naoružanja i vojne opreme, kao i usluga isporučio Sjedinjenim Američkim Državama na koje otpada 47,8 odsto poslovnih prihoda. Sledi Velika Britanija sa 20,3 i Saudijska Arabija sa 11,9 odsto. Na ostatak sveta otpada tačno 20 odsto i tu su najveći partneri Katar sa 4,2 i Australija sa 4 odsto.

bottom of page