top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Budžet Srbije: preko 600 miliona evra za vojne nabavke

21/04/2021

Helikopteri H145M Vojske Srbije na vežbi "Odgovor 2021" (foto: vs.rs)

Rebalans državnog budžeta koji je prošle sedmice Vlada Srbije prosledila zakonodavnoj vlasti na usvajanje predviđa drastično povećanje odbrambenog budžeta za oko 44% sa 102.554.803.000 dinara na 147.901.812.000 dinara.


Radi se o planu koji je predsednik Aleksandar Vučić najavio 6. marta nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. On je najavio drastično povećanje nabavki za vojsku, da će se nabaviti helikopteri i da će se o tome razgovarati sa "francuskim i ruskim prijateljima".


Zato je očekivano najveći deo dodatnog novca predviđeno da se potroši za nabavke naoružanja i vojne opreme koje su u budžetu predviđene klasifikacijom 412: mašine i oprema.


Direktno za modernizaciju pre rebalansa budžet za tekuću godinu bio je 22.338.216.000 dinara, a sada je dostigao 60.201.546.000 dinara. Velike brojke naše javno mnjenje lakše ocenjuje u evrima i zato preračunato u tu valutu novo naoružanje biće plaćeno oko 512 miliona evra.


Zatim u odbrambenom budžetu ima još nekoliko mesta gde je predviđena klasifikacija 512 za poseban fond za unapređenje napređenje stanja u oblasti naoružanja i vojne opreme i održavanje sredstava za što je budžet povećan sa sa 500 miliona na 1.319.084.000 dinara.


Ostao je neizmenjen budžet za modernizaciju i remont od 8.468.558.000 dinara koji je dobrim delom odnosi na program MiG-29: prepravku 11 jednoseda na standard MiG-29SM.


U nedostatku zvaničnih informacija moramo da cenimo da se radi o tom poslu jer je planovima za period 2021-2023 predviđeno da se taj deo budžeta drastično redukuje u predstojeće dve godine na identičan iznos od 836 miliona dinara što je manje od 10%

ovogodišnjeg troška.


Razlika se pretpostavljamo odnosi na završetak plaćanja za glavni deo posla modernizacije na kojoj radi rusko preduzeće RSK MiG na aerodromu Batajnica.


Kada se zbroje sve predviđene nabavke po klasifikaciji 512 dobija se posle rebalansa iznos od 70.847.495.000 dinara odnosno oko 602,55 miliona evra.


Dramatičan porast budžeta za nabavke sasvim sgiurno ima u pozadini nameru da se uđe u nove ugovore za nabavku složenih borbenih sistema koji koštaju stotine miliona evra.


Nema potvrda šta bi to sve moglo biti, ali predsednik Aleksandar Vučić je ranije najavljivao nastavak nabavki od Erbasa, što je moglo da znači još helikoptera H145M pored pet koje sada ima Vojska Srbije i četiri MUP Srbije.


Najava da se radi o francuskoj tehnici ukazuje na sasvim novi plan da se nabave Erbasovi H215M ili H225M poznati po imenu Super Puma. To su jedini proizvodi Erbasove fabrike u Marinjanu kod Marseja koji mogu da se predstave kao francuski.


Postoje i letelice manje kategorije, ali za sada Vojska Srbije ima veliki broj starih, ali korisnih Gazela. U prilog pretpostavci da se radi jednom od te dve varijante Super Pume ide činjenica da su one već na listi aktuelnih nabavki, ali za policiju. Tri komada H215 ugovorena su 2019. za 11.637.849.496,35 dinara (oko 98,98 miliona evra).

Erbas H215 nemačke policije. Tri takva helikoptera naručena su za MUP Srbije 2019. godine (foto: airbus.com)

Po nameni i nosivosti H215M i H225M su ekvivalenti Mi-17V-5 koji Srbija ima u pet primeraka. Ako se ne nastavi popuna sa Mi-17V-5 biće to neobičan potez, ali vrlo je nejasno zašto bi se paralelno nabavljala tehnika iste klase od dva proizvođača.


Ako isključimo takvu mogućnost možemo da procenimo da će nastavak nabavke iz Rusije da se odnosi na možda dodatne Mi-35M jer su četiri primerka koja sada lete premalen broj za razumno planiranje obuke i ekonomično održavanje na duži rok.


Jedna od novih informacija koja je posredno došla u medijski prostor je nabavka još dve baterije sistema PVO Pancir-S1E pored jedne koja je u naoružanju od prošle godine.


Deo dodatnog novca za nabavke svakako će otići za ranije planirano finansiranje već realizovanih nabavki, zatim ugovore sa javnim preduzećem Jugoimport-SDPR iz decembra prošle godine i marta ove godine za nabavku domaće ratne tehnike.


Vrlo je neobično što se u vestima ministarstva odbrane vidi da je potpisnik ugovora sa trećim domaćim preduzećima Jugoimport-SDPR jer nije praksa da se takvi poslovi ugovaraju posredno.


To su očekivane nabavke jer je veliki raskorak između čestih javnih prikazivanja nove tehnike i činjenice da su u naoružanju male količine na primer samo 6 Lazara 3, 10 Miloša, jedna baterija od 6 samohodnih oruđa M15 (Nora-B52) kalibra 155 mm. Najavljene su tokom

ove godine nabavke 24 Lazara 3, 20 Miloša, još dve baterije M15.

Vozila Miloš u pogonu "Borbenih složenih sistema“ u Velikoj Plani (foto: mod.gov.rs)

Trenutno postoje samo nulte serije modernizovanog višecevnog lansera raketa Oganj i komandnog i izviđačkog vozila BOV-KIV i predstoji rad na povećanju broja tih sredstava naoružanja.


U domenu avijacije do sada nije završen ni prototip modernizovanog jurišnika Orao posle pet godina rada. Na izložbama se vidi samo platforma za lansiranje rakete VRVZ-200 koja je u istraživačkoj fazi rada i funkcionalni model aviona sa novim senzorim.


Zatim, još nema potvrde da je funkcionalno naoružanje za Erbasov H145M koje je za strani softver i nosače projektovano u Srbiji. Modernizovana Gazela je takođe samo u fazi sredstva za izložbe sa maketama naoružanja.


Za te projekte biće potrebno puno novca, rada i vremena i rebalans budžeta je potreban za nastavak modernizaciije.

bottom of page