top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Bugarska dobija remontovane jurišnike Su-25

23/09/2020

Prvi remontovani Su-25 isporučen je Sofiji 23. septembra (foto: af.armf.bg)

Na bugarski aerodrom Bezmer 23. septembra sleteo je ljušin 76 iz koga je iskrcan prvi Suhoj Su-25 od ukupno osam aviona čiji je remont ugovoren u Belorusiji za 49 miliona evra. Bugarska jurišna avijacija sada ima obezbeđenu perspektivu u sledećih osam godina.


Nakon radova Suhoj 25 može da leti još osam godina ili da ostvari 800 časova naleta prema proceduri održavanja po resursu uobičajenoj za tehniku sovjetskog odnosno ruskog porekla.


Bugarska je prvobitno planirala da remontuje svih 14 aviona Su-25 u beloruskom zavodu u Baranovičima. Nakon sankcija EU odlučeno je da se to učini sa osam aviona. U tom beloruskom zavodu radi se na još jednom ugovoru za Balkansku zemlju – za Srbiju se remontuju četiri lovca MiG-29.


Bugarska ima eskadrilu od 14 jurišnika Suhoj 25 od kojih su 12 jednosedi Su-25K i dva dvosedi Su-25UBK. Nabavljeni su iz SSSR 1986. i 1988. kao novi aparati. U to vreme oznake Bugarske nosilo je 40 aviona, po materijalnoj formaciji potpuno popunjen puk.


Pred završetak ere Hladnog rata Bugarska avijacija je dostigla zenit borbenog potencijala u kojem su jurišnici vrednovani jednom od glavnih uzdanica ofanzivne moći na južnom krilu Varšavskog ugovora.


Visoka borbena žilatovost i četiri tone borbenog tereta bili su snažan argument moći za dejstva u taktičkoj dubini protivnika.


U novim političkim okolnostima Bugarska je postala članica NATO i udaljila se od ruskog uticaja, ali nije se odrekla nasleđene tehnike.


Do danas je zadržana eskadrila jurišnika i procena Bugarske armije je da njih treba zadržati u naoružanju. Zato je novembra 2018. Ministarstvo odbrane Bugarske ugovorilo sa 558. avijacijskim remontnim zavodom iz Baranoviča remont svih 14 aviona.


Osim produžetka resursa odlučeno je da se provede minimalna modifikacija navigacijskoj i nišanskog sistema. Otvorena je mogućnost nabavke sistema za elektronsko ometanje Satelit M2 beloruske proizvodnje koji se kači na potkrilni nosač.

.

Posle zaključivanja ugovora pojavio se ozbiljan politički problem – sankcije EU protiv Belorusije. Politička odluka Sofije bila je da se prevaziđe kriza i realizuje remont, ali delimični na 8 umesto 14 aviona za cenu od 49 miliona evra.


Status preostalih šest aviona biće naknadno rešen.


Svih 8 Su-25 pripremljeno je za remont i prevezeno je Iljušinima 76 od 28. avgusta do 7. oktobra 2019. godine u zavod u Baranovičima. Istvoremeno u tom zavodu radi se na još jednom ugovoru za Balkansku zemlju – za Srbiju se remontuju četiri lovca MiG-29.


Prvi od bugarskih Su-25 posle probnih letova u Belorusiji demontiran je i prevezen u Bezmer i predstojećih nekoliko nedelja sledi predaja sedam preostalih aviona. U međuvremenu samo jedan mesec pre dolaska prvog remontovanog aviona prizemljen je poslednji Su-25 od šest aviona izuzetih od ugovora za radove u Belorusiji. Bugarski piloti zato će imati mali prekid u redovnoj obuci i tokom jeseni nastaviće sa rutinskim letovima.

bottom of page