top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Bugarska gradi bazu za F-16

30/04/2024

F-16 na stajanci baze Graf Ignatievo u Bugarskoj (foto: dvidshub.net)

Ministarstvo odbrane Bugarske je pod velikim pritiskom kako da pravovremeno završi radove na gradnji infrastrukture za prihvat F-16. Avioni su sada u montaži u  pogonu američke firme Lokid Martin u Grinvilu u Južnoj Karolini, a prvi od osam F-16C/D blok 70 poleteće pre završetka ove godine. Zatim, iduće godine sledi primopredaja, ali to tada mora da se završi složena infrastruktura za smeštaj i održavanje novih aviona. 


Prethodne nedelje u Graf Ingatievu bili su američki stručnjaci koji su zaduženi za procenu stanja radova. Ako se ne završi gradnja i uređenje prostora Amerikanci neće sertifikovati bazu i bugarska avijacija neće moći d apreuzme avione u budućoj matičnoj bazi.


Kao pruvremeno rešenje pominje se privremeni smeštaj u slovačkoj koja takođe uvodi u naoružanje nove F-16C/D Blok 70. Njihovi avioni biće privremeno u bazi Malacki, ali uskoro će završiti radove na uređenju baze Sliač u centralnoj Slovačkoj. 


U bugarskom Parlamentu početkom ovog meseca govorilo se o dinamici gradnje u Graf Ignatievu. Bivši ministar odbrane Todor Tagarev rekao je da je investicioni proces pokrenut u vreme kada su nedostatajle potpune infomacije o posebnim zahtevima za infrastrukturu.

Američki F-16 na vežbi "Thracian Star 21" u Bugarskoj (foto: dvidshub.net)

Zato su planovi menjani, a izvođači radova imali su probleme u finansiranju zbog inflacije. Neki ugovori su raskinuti jer su firme obavestile ministarstvo da nisu u prilici da obave svoj posao. Zato se kasni, ali Tagarev je najavio da očekuje da će do kraja godine baza da bude sertifikovana za prihvat F-16. 


Za modernizaciju bugarske lovačke avijacije naručeno je 16 F-16C/D Blok 70. Prvih osam stiže 2025. godine, a sledećih osam nakon 2027. godine. Njihova matična jedinica biće 3. avio baza u Graf Ignatievu koja sada koristi MiG-29.  Rusi avioni su robusni i ne traže puno, ali sofisticirana savremena elektronika nameće posebne potrebe  za infrastrukturom.


U Batajnici, avioni osnovne varijante MiG-29 držni su duže vremenske periode na otvorenom prostoru, ali deo programa modernizacije bila je i gradnja namenskih hangara za te avione. Za F-16 traže se visoki standardi uređenja prostora.


Sada je to goruća tema i prošlog četvrtka u Bugarskoj je bio američki general Džejms B. Heker, komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi i Africi koji je razgovarao sa bugarskim načelnikom odbrane admiralom Emilom Eftimovim o pripremama za prijem F-16. Američka strana je ponudila podršku baze Avijano u Italiji u kojoj su smeštena dva skvadrona F-16.


Oni će savetovati Bugare kako da na najbolji način pripreme 3. avio bazu. Američki general posetio je Graf Ingatievo i video radove u toku. Sada Bugari vode trku sa vremenom.  

bottom of page