top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Bugarska vraća stare PVO rakete Strela-3 u jedinice

30/09/2023

PVO sistem Strela-3 oružanih snaga Bugarske (foto: mod.bg)

Bugarska protivvazdušna odbrane (PVO) ojačava se povratkom u naoružanje starih lakih prenosnih raketnih sistema 9K34 Strela-3. Na poligonu Šabla, na obali Crnog mora, provedne su provere resursa raketa koja su bile u skladištima strategijskih rezervi.


Rakete su remontovana u Vazovskim mašinskim zavodima EAD, bugarskom preduzeću koje se bavi proizvodnjom raketa i artiljerijske municije.


Ministarstvo odbrane Bugarske objavilo je da su gađanja provedena i da je ssitem pouzdan i varaća se u ekspoloataciju u Kopnenu vojsku.U pozadini odluke da se Strela-3 vrati u jedinice nalaze se iiskustva rata u Ukrajini koja su oživela interes za PVO taktičkih jedinica kopnene vojske koja je bila zanemarena u poslednjih par dekada.

Gađanje sistemom Strela-3 na poligonu Šabla (foto: mod.bg)

Većina zemalja članica NATO i njenih partnera orijentisala se na procene bezebdnosnih problema sa terorizmom. Glavna tema bile su međunarodne misije, a rizik od konvencionalnog oružanog sukoba smatran je za nevažan j preživljen za NATO sa padom istočnog bloka.


Zato su iz brigada i bataljona kopnene vojske povučena sredstva PVO ili je drastično smanjena količina koja je zadržana u naoružanju. Američka Vlada je širom sveta finansirala uništavanje lakih prenosnih raketnih sistema PVO sa obrazloženjem da se time smanjuje rizik od krađe ili neke forme ilegalne proliferacije i primene takvih sredstava od terorista i

pobunjenika.


Posebno na udaru bile su stare rakete Strela-2M i velike količine uništene su u Srbiji i

Hrvatskoj. U ratu u Ukrajini takva sredstva su masovna i uvršena su na nivo bataljona za odbranu od dronova i letelica na malim visinama.

Gađanje lakim prenosnim raketnim sistemima PVO na poligonu Šabla (foto: af.armf.bg)

Zato se sada preispituju potrebe i neke zemlje vratiće stara sredstva u naoružanje, a neke nabavljaju i nova kao na primer Srbija, Hrvatska i Severna Makedonija koja su se odlučile za francuski sistem PVO Mistral-3+.


Bugarska vojska se prisetila rezervi Strela-3, sistema koji je u naoružanje SSSR uveden januara 1974. godine. Rakete 9M36 masovno su izrađivane u Kijevu u zavodu Arsenal 1980-tih godina.


Sistem ima infracvenu glavnu za samonavođenje koja je imala u odnosnu na zahteve PVO iz vremena kada je projektovana solidne šanse da pogodi cilj koji se štiti mamcima. Zona uništenja sistema Strela-3 protiv dolazećih ciljeva je do 2.500 m udaljnosti na visinama od 30 m do 3.000 m. U odlasku raketa 9M36 može da pogodi cilj na udaljenosti do 4.100 m.

bottom of page