top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Bukurešt priprema zakon o vojnoj odbrani Rumuna van Rumunije

05/04/2024

Parlament Rumunije (foto: cdep.ro)

U proceduri usvajanja u rumunskom parlamentu je predlog zakona o nacionalnoj odbrani koji predviđa primenu oružanih snaga preko granica zemlje u zaštiti rumunskih građana od hibridnih pretnji.


Sa ruske strane novi zakon se vidi kao pravna priprema za potencijalno uvođenje rumunske vojske u Moldaviju u kojoj oko 600,000 stanovnika ima rumunsko državljanstvo Zatim, desetine hiljada pripadnika rumunske etničke zajednice koja živi u Ukrajini takođe ima i rumunsko državljanstvo.


Predlog novog zakona objavljen je 1. arila i on će zameniti stari dokument iz 1994. godine koji je sada potpuno zastareo. U međuvremenu Rumunija je postala članica NATO i EU i svoj pogled na odbranu gradi u okviru kolektivnog sistema bezbednosti sa saveznicima.


Jedna novina je da se predviđa upotreba vojske ili ne-vojnih struktura u suzbijanju hibridnih pretnji na teritoriji Rumunije ili izvan zemlje. Pravni preduslov je odluka parlamenta na predlog predsednika države.


Rumunija je uložila značajna sredstva u modernizaciju odbrane uključujući nabavku borbenih aviona F-16 (foto: mapn.ro)

Ukinuta je radnija odbredba da predsednik za odluko o angažovanju snagam mora da se

konsultuje sa vrhovnim savetom nacionalne odbrane. Zatim, predsednik može na predlog premijera da naredi potrebne mere za zaštitu rumunskih državljana koji su izvan tetitorije države.


Za rumunsku vojsku jedan konkretan izazov sa kojim se suočila je ulazak ruskih dronova-kamikaza u rumunski vazdušni prostor. To su letelice "geran-2"; koje Rusi koriste za dejstva po ukrajinskim lučkim postrojenjima na reci Dunav i Crnom moru.


Taj problem bio je povod za temu promena pozitivnog prava koje bi omogućile da oružane snage preduzmu potrebne mere za obaranje dronova bez prethodnog odobrenja sa najvišeg nivoa vlasti.


Prema postojećim propisima vojska ne može da dejstvuje ako nije proglašeno vanredno ili ratno stanje.


U svežem incidentu 28. marta pronađeni su delovi jednog drona na oko 10 km od grada Braila, a 23 km od grancie sa Ukrajinom. Prema navodima rumunskog minisatrstva odbrane prošle godine su pali jedan dron-kamikaza i tri izviđačka drona.

bottom of page