top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Crnogorski i hrvatski vojnici u novoj borbenoj grupi NATO u Mađarskoj

05/08/2022

Hrvatski kontigent u NATO borbenoj grupi u Mađarskoj čini 60 ljudi (foto: honvedelem.hu)

Vojnici iz Crne Gore, Hrvatske, SAD i Italije stigli su u Mađarsku gde će formirati NATO borbenu grupu Ojačane budnosti (HUN eVA BG) zajedno sa kolegama iz Mađarske i Turske.


To je jedna od 4 nove borbene grupe NATO-a koje su formirane kao deo procesa jačanja istočnog krila Severnoatlantske alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu.


Vodeća nacija biće Mađarska. Vlada mađarskoj premijera Viktora Orbana iako ne šalje vojnu pomoć Ukrajini, potpuno je uključena u jačanje snaga NATO na istočnom krilu od samog

početka krize.


Ovim snagama veličine ojačanog bataljona u avgustu slede intenzivna taktička uvežbanja i bojeva gađanja, a zatim i integracija u jedinstvenu oružanu formaciju odnosno NATO borbenu grupu.

Italijanski kontigent namenjen za novu NATO borbenu grupu već je stigao u Mađarsku (foto: honvedelem.hu)

Demonstracija pune operativne sposobnosti ove borbene grupe predviđena je za početak septembra kada će izvesti taktičku vežbu sa bojevim gađanjem "Hrabri ratnik" (Brave Warrior).


NATO snage smeštene su u mađarskoj bazi Ujmajor koja je zbog toga temeljno renovirana, a nalazi se u centralnom delu Mađarske, nedaleko od jezera Balaton i 350 kilometara od ukrajinske granice.


Zamenik načelnika Generalštava Odbrambenih snaga Mađarske general potpukovnik Žolt Šandor proverio je spremnost ove vojne baze za prihvata savezničkih snaga i poručio je da će Odbrambene snage Mađarske biti kičma ovih snaga i vodeća nacija.


Mađarska vojska uključila je u NATO snage HUN eVA BG jednu četu tenkova, jednu četu mehanizovane pešadije, artiljerijsku bateriju, vazduhoplovnu eskadrilu, JTAC

operatere za navođenje vazduhoplovne vatrene podrške, specijalne snage i vojna policija.


Takođe, jedna turska vojna jedinica biće deo ove borbene grupe, ali neće dolaziti u Mađarsku, već će iz svoje baze biti u stanju povišene borbene gotovosti.

Raspored snaga na istočnom krilu NATO-a iz juna 2022 (infografika: nato.int)

Hrvatska je poslala 60 vojnika - pripadnike specijalnih snaga, vojne policije, kontradiverzioni deminerski tim, štabne i oficire za civilno vojnu saradnju.


Oružane snage Italije poslale su delove Planinske (Alpinske) brigade iz Torina sa ukupno 250 ljudi, oklopne jedinice, artiljeriju i inženjeriju.


Vlada Crne Gore predložila je da se zbog većih potreba za angažovanjem u snagama NATO, u Parlamentu izglasa o povećanju broja vojnika Vojske CG sa 20 na 60 u zajedničkim snagama alijanse.


Inače, kao odgovor na rusku intervenciju u Ukrajini NATO je pojačao snage na svom istočnim krilu i oformio 4 nove stalne borbene grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.


Od 2014. formirane su NATO borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.


bottom of page