top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Dva helikoptera Hjui II za avijaciju BiH


21/09/2019

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) u procesu su nabavke dva višenamenska helikoptera Hjui II američke firme Bel.


Procedura će biti sprovedena kroz Pentagonov program za izvoz naoružanja Foreign Military Sale (FMS) koji je formalni okvir za vojne poslove ugovorene između vlada. Nabavka će se finansirati iz odbrambenog budžeta BiH uz američku podršku od 5 miliona dolara.


U skladu sa pravilima tog programa budući korisnik tehnike proizvedene u SAD nema direktne kontakte sa proizvođačem i Pentagonov tim se bavi svim aktivnostima oko ugovaranja i realizacije posla.


Radi se o programu modernizacije helikoptera UH-1H Hjui iz viškova Američke vojske. U osnovni na stare mašine ugrađuju se dinamički elementi sa Belovog modela 212, usavršene letelice koja je dobro poznata u našem regionu jer se na primer u policijskoj jedinice sa beogradskog aerodroma koristi već 39 godina.

Helikopter Hjui (foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Paket modernizacije je "sirotinjsko" rešenje za zemlje Trećeg sveta ili stare korisnike UH-1H koji žele da do kraja iskoriste resurse letelice koja je prepoznatljivi simbol Vijetnamskog rata.


Proces nabavke je u toku i 6,2 miliona konvertibilnih maraka (KM) već je doznačeno na račun poverilačkog fonda FMS. Restruktuiranjem prošlogodišnjeg budžeta Ministarstva odbrane BiH, odnosno uštedama po raznim budžetskim stavkama, obezbeđeno je još 1,3 miliona KM koja će biti utrošena ove godine.


Tačan iznos cene Hjui II nije poznat ali zvanično program hitne nabavke dve letelice koji je Veće ministara BiH odobrilo 22. decembra 2017. godine predviđa trošak od 65 miliona KM i pride američku donaciju.


Unutar tog iznosa trebalo bi da se podmire svi troškovi nabavke Hjui II i podrške za održavanje i obuke posada. Na osnovnu iznosa koji je odobren očekivalo se u stručnoj javnosti da će biti nabavljene nove letelice, ali nakon analize ponuda za Airbus H145 i Hjui II predlog ministarstva bio je da se uzme američki proizvod.


Hjui II (foto: Bell Textron Inc.)

Pitanje modernizacije avijacije neće biti rešeno nabavkom dva Hjui II jer su za period od 2017. do 2027. godine predviđene veće nabavke - 8 srednjih transportnih helikoptera i 15 lakih višenamenskih helikoptera.


Ranije, decembra 2015. godine Veće ministara BiH odobrilo je 300 miliona KMA za nabavku nove tehnike za avijaciju i ulaganja u remont i modernizaciju postojeće flote, ali realizacija znatno kasni zbog nedostatka novca.


U sastavu OS BiH na papiru su 4 helikoptera Mi-8MTV-1, 8 Mi-8, 13 UH-1H i 13 Gazela (sedam borbenih Gama i 6 u osnovnoj nenaoružanoj varijanti). Prema podacima iz izveštaja o radu Ministarstva odbrane BiH u prošloj godini operativnost helikoptera bila je samo 15,79%. Tehnika je podeljena između dve jedinice – 1. skvadrona iz Banja Luke i 2. skvadrona iz Rajlovca.


Obzirom da su svi helikopteri prestareli (UH-1H stariji su od 50 godina) održavanje je težak zadatak. Otvoreno pitanje je remont dela tehnike koja je sada u naoružanju. Projekat je pokrenut još decembra 2013. godine kada je Veće ministara BiH odobrilo radove na 4 helikoptera za 7,48 miliona KM.


Od tada pokušalo se nekoliko puta sa ugovaranjem remonta što se pretvorilo noćnu moru jer su tenderi poništavani zbog žalbi učesnika. Zatim, broj helikoptera određenih za remont smanjen je na samo dva jedan Mi-8 iz 1. skvadrona i jedan Mi-8MTV-1 iz 2. skvadrona.


U poslednjem pokušaju da se posao ugovori 2017. prihvaćena je ponuda litvanske firme UAB Helisota. Na žalbu firme Ruski helikopteri posao nabavke je poništen početkom ove godine i sada je rok za ugovaranje produžen do 2020. godine.


Na Hjui II umesto motora T53-L-13 maksimalne snage 1.044 kW (1.400 KS) ugrađen je motor T53-L-703 od 1.342 kW (1.800 KS). Maksimalna nosivost je 13 ljudi ili 2.210 kg tereta. Podvesno može da se ponese do 2.268 kg tereta. Maksimalna brzina krstarenja je 196 km/h, a dolet 455 km.

 

Lektura i korektura: Dalmoš



bottom of page