top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Firma registrovana u Srbiji za promet voćem snabdeva Rusiju delovima za rakete

05/08/2023

Rakete 9K720 Iskander (SS-26) koriste ino delove čiju nabavku otežavaju sankcije SAD i EU (foto: mil.ru)

Rusija pokušava da svojoj vojnoj industriji na svaki način obezbedi delove inostrane proizvodnje. Rakete poput Kindžala i Iskandera, elektronika na tenkovima i avionima, dronovi i ostali sofisticirani projekti sastavljani su na osnovu zamisli ruskih inženjera, ali sa stranim delovima. Proces rusifikacije proizvodnje trebao je da obezbedi potpunu samostalnost, ali to nije ostvareno i sada sankcije EU i SAD teško pogađaju proizvodnju. Zato se pribegava lukavstvima nabavke preko trećih zemalja uključujući Srbiju.


Komercijalno dostupni podaci o međunarodnoj trgovini u koje je Balkanska bezbednosna mreža imala uvid potvrđuju navode srpskih medija da pojedine firme koje su osnovali ruski državljani služe za zaobilaženje sankcija EU i SAD kroz nabavke robe potrebne vojnoj proizvodnji uključujući GoodForwarding d.o.o. iz Beograd.


U tim podacima GoodForwarding d.o.o. inače registrovan u Agenciji za privredne registre za trgovinu voćem i povrćem označen je kao "značajan izvor snabdevanja" Rusije mikročipovima i štampanim pločama dalekoistočnih i zapadnih proizvođača, neophodnih za proizvodnju raketa, dronova i drugog naoružanja i vojne opreme.


Podaci otkrivaju da je od novembra do decembra 2022. GoodForwarding d.o.o. imao 42 transakcije sa kompanijama i to iz Kine (21), SAD (9), Tajvana (4), Japana (4), Velike Britanije (1), Republike Koreje (1), Malezije (1) i Tajlanda (1) čije su komponente potom eksportovane u Rusiju.




Takve aktivnosti kompanije predstavljaju potencijalno kršenje niza međunarodnih sankcija i sporazuma, od američkog OFAC-a, sankcija Evropske komisije do Vasenar sporazuma čije su potpisnice sve članice EU, SAD, Kanada, Australija, Indija, Južna Afrika i Rusija.


Poslovanje takve prirode u suprotnosti je i sa državnom politikom Srbije. Iako Beograd nije uveo restriktivne mere prema Rusiji, Vlada Srbije poručila je neće dozvoliti da bude platforma za zaobilaženje međunarodnih sankcija. To je u maju ove godine u razgovoru sa specijalnim EU izaslanikom sa sprovođenje sankcija Dejvidom O’ Salivenom rekla premijerka Ana Brnabić.


U jedanaestom paketu sankcija Ruskoj federaciji koje je EU uvela 23. juna 2023. posebna pažnja posvećena je pitanju njihovog zaobilaženja preko trećih zemalja. Predviđena je bliska saradnja sa vladama trećih zemalja, ali i radikalnije mere za sprečavanje zaobilaženja ukljujući zabranu izvoza robe u te države koje mogu služiti za jačanje vojnih, industrijskih i tehničkih kapaciteta.

bottom of page