top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Forsiranje Dunava na Defenderu 23

10/06/2023

Američki i rumunski vojnici na Dunavu u okviru manevara Defender 23 (foto: mapn.ro)

Združene snage NATO 6. i 7. juna, u okviru vežbe "Čuvar sablje 23" (Saber Guardian 23) izvele su nasilni prelazak reke Dunav kod rumunskog mesta Bordušani. Prelazak reke bio je ključna, završna tačka višenedeljnih aktivnosti na obuci snaga Alijanse koje su zadužene za odbranu južnog krila tog saveza.


Završnica "Čuvara sablje 23" počela je 29. maja i prikazan je združeni rad snaga koje su prikupljene oko američkog kontigenta i rumunske divizije. Potonirske jedinice rumunske, bugarske, američke i holandske vojske postavile su pontonski most i

prevozile su tehniku i ljudstvo sa amfibijskim skelama.

Oružane snage Italije na vežbi "Čuvar sablje 23" u Rumuniji (foto: mapn.ro)

U pripremi forsiranja reke učestvovale su artiljerijske i avijacijske jedinice saveza. Rumuni su prvi izašli na protivničke položaje sa borbenim vozilima pešadije Pirana V uz podršku njihove rečne flotile.


Sledeći korak bio je helikopterski desant i obala je bila pod kontrolom „plave“ strane, snaga NATO.

Bugarski Hamviji i rumunski IAR 330 na Dunavu (foto: mapn.ro)

Zatim, američki i holandski pontoneri postavili su most dužine preko 700 m i preko njega su prešla borbena vozila pešadije poljske i rumunske vojske, zatim jedinice italijanske, makedonske i portugalske vojske. U završnici prebačena je američka i francuska teška tehnika i „plavi“ su izvršili svoj zadatak na Dunavu.


Naši susedi Bugari i moldavska vojska imali su zadatak da organizuju skelski prelaz nosivosti 120 tona.


Poseban segment vežbe bila su bojeva gađanja artiljerijskim sistemima na obali Crnog mora uključujući tu višecevne lansere raketa M142 HIMARS i M1270 MLRS koji su postali široj javnosti poznata sredstva kroz vesti iz rata u Ukrajini.

Rumunski HIMARS na vežbi "Čuvar sablje 23" (foto: mapn.ro)

Segment prelaska Dunava bio je završnica vežbe Sejbr Gardian 2023 koja je samo jedan od niza delova manevara DEFENDER 2023 koji su obuhvatili angažovanje 7.000 američkih i 17.000 savezničkih vojnika sa težištem na prostoru Balkana.


Neki od delova vežbe izvedeni su u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj. To je prva velika vežba NATO koja je održana na prostoru Srbije, na Kosovu.

Borbeni helikopteri Apač, IAR 330 i oficiri savezničkih zemalja na vežbi "Čuvar sablje 23" (foto: mapn.ro)

Bataljon Nacionalne garde Minesote bio je američki deo vežbe. Poslednjih dana maja Amerikanci su prekinuli vežbu i naređeno je da se KSB odmah vrati u kasarne. To se dogodilo na fonu incidenata u severnom delu Kosova. Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je kratko „Za Kosovo, ova vežba je završena“.


bottom of page