top of page
  • Writer's pictureDaniel Šunter

Francuska jača prisustvo na Balkanu: stigli tenkovi Lekler, sledi dolazak Rafala

12/12/2022

Francuski tenkovi Lekler na poligonu Činku od Brašova (foto: defense.gouv.fr)

Francuska pojačava istočno krilo NATO upućivanjem teške ratne tehnike na Balkan. Nakon pešadije i najsavremenijeg PVO sistema MAMBA Pariz je u okviru misije "Orao" (Aigle Mission) u Rumuniju uputio tenkove Lekler, a uslediće slanje eskadrile borbenih aviona Rafal.


Na nedavnoj vežbi NATO borbene grupe u Rumuniji premijerno su se pojavili francuski tenkovi Lekler. Oni su zajedno sa drugim vozilima, artiljerijom i pešadijom SAD, Rumunije, Poljske, Portugalije i Francuske kao vodeće nacije u grupi uvežbavali zajedničko delovanje uz upotrebu bojeve municije.

Lekler je ponos francuske industrije i smatra se jednim najskupljih tenkova zapadne proizvodnje. Ima kompozitni oklop od titanijuma i tungstena, top glatke cevi 120 mm i dizel motor sa osam cilindara od 1,500 konjskih snaga.

Samo par sedmica pre toga ministri odbrane Rumunije i Francuske najavili su da će u okviru NATO er polisinga Pariz uputiti u tu zemlju eskadrilu borbenih aviona Rafal.

Sadejstvo francuskih borbenih vozila VBCI i rumunske pešadije na vežbi "Crni Škorpion" (foto: foto: defense.gouv.fr)

Dopremanje Leklera i budući angažman Rafala deo je napora za jačanje istočnog krila Alijanse koji je Francuska preuzela nakon ruske invazije na Ukrajinu. Angažman Pariza u Rumuniji nosi naziv misija "Orao" i pokrenut je 28. februara 2022.


"Orla" u Rumuniji čini oko 750 vojnika: taktički francusko-holandski sastav koji predvodi NATO borbenu grupu, odred PVO sa sistemom SAMP/T (francusko-italijanski ekvivalent američkog Patriota) koga francuska vojska naziva MAMBA, inžinjerija i nacionalni element podrške.


Prve francuske snage u Rumuniji stigle su još 28. februara kada je upućen bataljon snaga za brzo regovanje koji će biti osnova buduće NATO borbene grupe. Sredinom maja Francuska je uputila u Rumuniju i odred sa najmodernijim PVO sistemom MAMBA umreženim sa raznovrsnim senzorima uključujući radar GM-200.

PVO sistem MAMBA u Rumuniji smešten je u blizini Konstance (foto: air.defense.gouv.fr)

PVO sistem MAMBA čini više povezanih mobilnih modula čiji je primarni zadatak zaštita kritične infastrukture i snaga na kopnu, mori i u vazduhu.


Svako lansirno vozilo nosi do osam raketa ASTER 30 dometa preko 100 km koji postiže brzinu do 5,000 km na čas.


MAMBA može da ispali istovremeno rakete na više ciljeva koji dolaze iz različitih pravaca.

Sistem opslužuje osobolje koje broji oko 100 ljudi i uvezan je u nacionalni PVO sistem Rumunije i sastavni je deo integrisanog sistema vazdušne i raketne odbrane NATO (IAMD).


Francuska vojska na zadatku nadzora vazdušnog prostora Crnog Mora (air.defense.gouv.fr)

Rumunsko nebo pored MAMBE čuvaju i sistemi Patriot koje je ta zemlja nabavila od SAD pre dve godine i američki protivraketni sistem Aegis Ashore sa raketama SM-3 u bazi NSF Deveselu. Prema tvrdnjama proizvođača, MAMBA je efikasna protiv protiv svih pretnji iz vazdušnog prostora uključujući dronove, krstareće i balističke rakete.




bottom of page