top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Francuska najavila slanje velike vojne pomoći Ukrajini do kraja godine

03/04/2024

Šefovi država Francuske i Ukrajine Emanuel Makron i Vladimir Zelenski na samitu NATO u Viljnusu (foto: twitter.com/EmmanuelMacron)

Vlada u Parizu najavila je da će Ukrajini poslati "stotine" polovnih oklopnih vozila i rakete za PVO sisteme u okviru sveobuhvatne vojne pomoći toj zemlji koja se nalazi u trećoj godini rata sa Rusijom.

 

Ministar odbrane Francuske Sebastijen Lekorn rekao je u intervjuu za lokalne medije da je predsednik Emanuel Makron, nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, naložio da se pripremi novi paket vojne pomoći za tu zemlju.

 

Dodao je da će to biti polovna vojna oprema, ali koja je u funkcionalnom stanju i može da se borbeno upotrebi.

 

"Ukrajinska vojska ima ogroman front koji mora da brani i za to su joj potrebna oklopna vozila. To je apsolutno ključno za povećanje pokretljivosti ukrajinskih trupa, što je i Vlada u Kijevu potvrdila", rekao je ministar.

 

Francuski mediji pišu da je reč o lakim oklopnim transporterima VAB (Véhicule de l'Avant Blindé) koja će biti isporučena do kraja ove i početkom iduće godine. Vozila VAB ušla su u naoružanje francuske vojske 1976. godine i u poslednjih par godina polako ih iz upotrebe istiskuju moderniji oklopnjaci poput Grifona i Servala.

 

U pitanju je lako oklopljeno i lako naoružano vozilo koje je u pogonima Renoa izrađeno u oko 5.000 primeraka za Francusku i 15 drugih zemalja.


PVO sistem SAMP/T (foto: air.defense.gouv.fr))

VAB je višenamensko vozilo koje ima naoružanje od jednog mitraljeza kalibra 7,62 ili 12,7 milimetara ali koje u različitim verzijama može biti naoružano i protivtenkovskim raketama, bacačem granata, opremom za izviđanje neprijateljske artiljerijske vatre i za elektronska dejstva.

 

Osim dva člana posade, VAB može da preveze do 10 vojnika koji su oklopom zaštićeni od dejstva mitraljeza kalibra 7,62 milimetra i artiljerijskih gelera.

 

Takođe, očekuje se da Ukrajini bude isporučeno i 30 raketa zemlja-vazduh Aster SAMP/T.

 

Francuski ministar je rekao da te rakete imaju domet 120 kilometara, što je veoma važno u momentu kada Rusija intenzivira napade iz vazduha.

 

Najava iz Pariza o masivnoj vojnoj pomoći Kijevu stiže nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron u nekoliko navrata zagovarao opciju slanja kopnenih trupa u Ukrajini, oko čega nije postignut konsenzus među NATO saveznicima.

 

Nakon što je ta ideja gotovo jednoglasno odbačena, iz Berlina je stigla i optužba da Francuska ne čini dovoljno da vojno pomogne Ukrajini a nemački kancelar Olaf Šolc je čak u nekoliko navrata zatražio i neku vrstu nezavisne istrage koja bi utvrdila koliko je ko podržao ratne napore Kijeva

bottom of page