top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Francuska razmestila radare na južnom krilu NATO u Rumuniji

19/03/2024


Raketni sistem Mamba i radari GM200 deo su NATO integrisanog sistema PVO u Rumuniji koji je instalirala Francuska (foto: defense,gouv.fr)

Francuska armija razmestila je osmatračke radare Tales GM200 na položaje na južnom krilu NATO kao deo podrške saveznicima u toj oblasti. Po dva takva radar sada su u Rumuniji i jedan u Moldaviji kojem će se tokom godine pridružiti još jedan. 


Odnedavno Francuzi su postavili radar GM200 na položaj na poligonu Kapu Midija u blizini rumunskog grada Konstanca. Ranije je već prebačen u Rumuniju jedan radar GM200. Oba radara uključena su u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane. Ovakve radare u okviru modernizacije oružanih snaga je nabavila i Srbija.


Francuska u tradicionalno prijateljskoj i frankofonskoj Rumuniji od 2022. godine kao odgovor na Rusku invaziju Ukrajine drži snažan intervidovski kontigent u okviru misije Ažil (orao). U tom sastavu su kontigenti Belgije i Holandije. 


Operator na radaru GM200 u Rumuniji (foto: defense.gouv.fr)

Na poligonu Kapu Midija je baterije raketnog sistema PVO SAMP/T Mamba koji je namenjen za odbranu od dejstva avijacije, dronova, krstarećih raketa i taktičkih balisitčkih raketa na udaljenostima do 100 km.Sistem može da gađa letelice  na visinima nižim od 3.000 m na udaljenostima do 50 km. 


Lansirna oruđa sa osam raketa su na terenskom vozilu 8x8. Jedna baterija istvoremeno dejstvuje po 10 ciljeva sa šest lansirnih oruđa. U okviru sistema vazdušnog osmatranja i javljanja za račun baterije Mamba koriste se radari GM200 dometa do 250 km. 



Francuska je vodeća zemlja u NATO borbenoj grupi u Rumuniji (foto: defense.gouv.fr)

Sa dva radara koja su sada u Rumuniji pokriva se njena crnomorska obala, a za osmatranje vazdušnog prostora partnera NATO Moldavije razmešten je jedan radar prošle godine i biće razmešten još jedan tokom ove godine. 


Četiri radara GM200 obezbediće stalno osmatranje vazdušnog prostora i podržaće se borbeno dežurstvo raketnog sistema Mamba u okviru PVO južnog krila NATO. 

Osim radara i raketa u Rumuniji se redovno rotiraju detašmani lovačke avijacije NATO kao pojačanje za rumunsku avijaciju koja koristi F-16 i raketne sisteme PVO Patriot i Houk. 

bottom of page