top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Francuska vojna pomoć Ukrajini od početka godine preko 5 milijardi evra

11/06/2024

Rafali nad Trijumfalnom kapijom (foto: defense.gouv.fr)

Samo od početka godine Francuska je Ukrajini pružila materijalnu i vojnu pomoć u ukupnom iznosu od oko 5,2 milijarde evra, što predstavlja 94,5 odsto vojnog budžeta Ukrajine u poslednjoj mirnodopskoj godini (2021. godina).


Od početka 2024. godine, Pariz je Kijevu direktno prosledio 3,035 milijardi evra dok je kroz evropske institucije od Francuske stigla još 2,15 milijardi. Osim toga, francuska Vlada potpisala je ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa ukrajinskom Vladom o izgradnji fabrike municije.


Nakon početka rata sa Rusijom, Ukrajina je dramatičnu uvećala izdvajanja za oružane snage pa je 2023. godine potrošeno nešto više od 38 milijardi evra. Ipak, tu je najveći deo novca stigao od pomoći onog dela međunarodne zajednice koji podržava Ukrajinu dok je poslednji "mirnodopski" budžet iz 2021. godine, za koji je novac u celosti obezbedio Kijev, iznosio oko 5,5 milijardi evra.


Podatak da je Francuska za pola godine Ukrajini donirala u novcu i naoružanju bezmalo čitav jedan vojni budžet iz 2021. godine svedoči o činjenici da zvanični Pariz ozbiljno pokušava da se nametne kao evropski lider u tom pogledu, tim pre što pomoć obuhvata i obuku za ukrajinske vojnike i starešine na svojoj teritoriji.


Sklapanje partnerstva namenske industrije Francuske i Ukrajine (foto: /x.com/SebLecornu)

Na prvom mestu po pitanju vojne pomoći Ukrajini od početka rata i dalje su SAD sa 43,9 milijardi evra, dok je na drugom mestu Nemačka sa čak 17,1 milijardom. Francuska sa ovogodišnjih 5,2 milijarde do kraja godine svakako ima šanse da prestigne Veliku Britaniju (6,6 milijardi) i pomoć koju su obezbedile institucije Evropske unije (5,6 milijardi) i tako izbije na treće mesto.


Po pitanju vojne pomoći Francuske, u Ukrajinu su ove godine stigla 34 oklopna transportera VAB, nakon čega je ukupan broj tih vozila poslat kijevskim oružanim snagama od početka rata uvećan na 284 komada.


Na postojećih 30 već doniranih Futura čamaca, Francuska je od januara poslala još 19 komada, što je u velikoj meri uvećalo amfibijske sposobnosti ukrajinske vojske na južnom delu fronta. Takođe je stiglo pet kamiona TRM 10,000, zatim pet cisterni na istoj platformi tog Renoovog vozila i na kraju još jedna tranša od pet kamiona istog tipa.


Francuska je poslala oko 620.000 metaka raznih kalibara za pešadijsko naoružanje, oko 1.000 granata kalibra 105 milimetara za laki izviđački tenk AMX10RC i oko 16,500 granata kalibra 155 milimetara za samohodnu haubicu Cezar i vučnu haubicu TRF1.


To je municija koja je Ukrajini veoma značajna jer joj nedostaju velike količine, usled nemogućnosti vojnih industrija zapadnih zemalja da je proizvedu u kratkom vremenskom roku.


Na spisku se nalazi i avionske bombe Mk83 od 1.000 funti koje sa konverzijskim kompletom AASM ta klasična "glupa" (free fall) sredstva pretvaraju u planirajuće bombe koje preciznije pogađaju unapred zadate ciljeve.

 

Francuska je, takođe, obećala da će obezbediti sve što je potrebno za formiranje jedne pešadijske brigade jačine oko 4,500 ljudi, koja će nositi ime "francuska brigada" i koja će dobiti ličnu opremu za vojnike, pešadijsko naoružanje, artiljeriju, transportna i borbena vozila, sredstva veze i drugu pripadajuću opremu.


Ta brigada neće biti opremljena po ukrajinskoj već po formaciji francuske vojske. Na taj način Francuska želi da u praksi proveri pouzdanost opreme koju nabavlja za svoju vojsku i proceni stvarnu borbenu upotrebljivost.

  • facebook
  • twitter

©2023 Balkanska bezbednosna mreža. Odbrana i bezbednost iz ugla novinara i urednika sa prostora Jugoistočne Evrope.

bottom of page