top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Globalfirepower: Srbija vodeća u ex YU, Rumunija u regionu

09/02/2021

Vežba "Platinasti vuk" u bazi Jug kod Bujanovca (foto: mod.gov.rs)

Portal GlobalFirepower objavio je listu vojnih sila i Srbija prema njihovoj metodolgiji prva među bivšim jugoslovenskim republikama, četvrta na Balkanu, 21. u Evropi i 61. u svetu.


Od susednih zemalja po GlobalFirepower-u najbolje po je rangirana Rumunija na 41. mestu, Mađarska je 55, Hrvatska 63, Bugarska 65, Slovenija 88, Albanija 113, Bosna i Hercegovina 121, Crna Gora 123, a Severna Makedonija 133.


Ovaj sajt popularan je u javnosti iako je pouzdanost podataka upitna. Metodologija koju koristi jeste broj vojnika u aktivnom i rezervnom sastavu, količina naoružanja, energetski, geografski i finansijski podaci – ukupno 50 parametara.


Srbija prema izvorima koje je koristio GlobalFirepower ima 30.000 vojnika u aktivnom i 50.000 u rezervnom sastavu, 113 aviona i helikoptera, 304 tenka, 1.200 oklopnih vozila, 144 vučna artiljerijska oruđa, 93 samohodna artiljerijska oruđa, 70 raketnih lansera. Uračunato je i oko 4.000 pripadnika Žandarmerije, koji se svrstavaju u paramilitarne snage.


Vojni elementi rang liste govore da Srbija sa sa 17 jurišnih aviona zauzima 25 mesto na svetu, a dobro stoji i kod samohodnih artiljerijskih oruđa - 36 mesto.


Kada je reč o nevojnim parametrima, Srbiija kao mala zemlja pri dnu tebele i zauzima 94 mesto po broju stanovnika, 95 po radnoj snazi i čak 108 po površini od zemalja koje su rangirane.


GlobalFirepower pravi listu za ceo svet, kontinente i regione. Međutim, problem je verodostojnost podataka na osnovnu kojih se lista izrađuje. Na primer, za Vojsku Srbije nema zvaničnih podataka o njenoj realnoj brojnosti.


Ne uzimaju se u obzir ispravnost tehnike i količina modernog naoružanja, što bitno može da promeni odnos snaga na tabeli.


U Globalfirepower analizu vrlo često ulazi tehnika koja je u strategijskim rezervama ili nema perspektivu i čeka na rashod. Ipak, lista koju pravi ovaj sajt je veoma popularna u javnosti i medijima.

bottom of page