top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Gotovo 300 vozila Oškoš JLTV na prostoru ex YU

16/12/2022

Američko borbeno vozilo JLTV u sastavu Vojske Slovenije (foto: slovenskavojska.si)

Na prostoru bivše SFRJ od šest novih država polovina je nabavila savremena američka borbena vozila firme Oškoš koja su poznata po osnovnoj oznaci JLTV (zajedničko lako taktičko vozilo – Joint Light Tactical Vehicle). Za Sloveniju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru naručeno je 294 primerka tih vozila koja se u američkoj vojsci koriste od 2016. i sada se probijaju do sve većeg broja korisnika primarno među članicama NATO.


Slovenci su 13. decembra zvanično predstavili 38 JLTV koja su naoružana i predata u jedinice. Planirano je da se do kraja 2024. godine nabavi 129 JLTV.


Armija Severne Makedonije (ARSM) letos je dobila prvih šest komada od početne tranše od 33 JLTV. Prema dugoročnom planu nabavki za ARSM predviđeno je da se od Oškoša pribavi 98 JLTV u raznim varijantama.

Crna Gora je za potrebe oružanih snaga naručila 67 vozila JLTV (foto: gov.me/mod)

Vojska Crne Gore (VCG) je otišla najdalje sa osvajanjem JLTV jer su pripremili vod tih vozila za svoj kontigent koji će u januaru 2023. godine da uđe u NATO borbenu grupu u misiji Pojačane budnosti u Bugarskoj. Crna Gora je naručila 67 JLTV od kojih je prvih 20 primljeno 2020. godine. Iduće godine završeva se proces prijema nove tehnike.


U sve tri zemlje JLTV su u jedinicama koje su deklarisane za misije vođene od NATO. Slovenci imaju dve deklarisane borbene grupe, Makedonci jednu, a Crnogorci dve čete.


Slovenci su naručili 38 komada JLTV modela M1278A1 ili kako se kod njih zovu LKOV 4x4 zajedno sa daljinski kontrolisanim borbenim stanicama M153 Protektor CROWS II.

JLTV Vojske Slovenije sa daljinski kontrolisanim borbenim stanicama M153 Protektor CROWS II (foto: slovenskavojska.si)

To su modularne stanice sa balističkom zaštitom u koje se prema proceni potreba konkretnog zadatka može da postavi teški mitraljez kalibra 12,7 mm Brauning M2HB, automatski bacač granata 40 km Mk 19 ili pešadijski puškomitraljezi 7,62 mm M240B odnosno 5,56 mm M249. Stanica je žirostabilizovana i ima svoj blok senzora – dnevnu kameru sa snažnim zumom, termalnu kameru i laserski daljinomer.


Nišandžija je zaštićen unutar vozila i stanicu kontroliše preko pulta preko palice i podatke sa senzora i sistema za kontrolu vatre prati preko monitora. Sistem Protektor je projektovan u norveškoj firmi Kongsberg, ali proizvodi se u SAD kao unificirano rešenje za brojna borbena vozila.


Iduće godine i 2024. Slovenci će dobiti još 91 JLTV. Neka od tih vozila biće platforme za protivoklopni raketni vođeni sistem.

JLTV na vežbi Vojske Crne Gore (foto: gov.me/mod)

U ARSM koristi se identičan sistem naorućanja M153 kao na slovenačkim primercima JLTV.


U VCG odličili su se za nabavku bobrenih stanica iz Izraela i 55 od njihovih 67 vozila dobiće Elbitov RCWS sa mitraljezom 12,7 mm. Ostatak je prvobitno trebao da bude delom sa protivoklopnim raketama delom komandna i sanitetska vozila.


U međuvremenu planovi su promenjeni i planirano je da se nabavke rakete, ali i minobacači 120 mm koji je će biti ugrađeni na JLTV.


Za vozilo JLTV u varijanti sa borbenom stanicom predviđena su četiri člana posade – vozač, komandir, nišandžija i vezista. Masa vozila je 6.35 tona, a korisna nosivost 1,58 tona. Vozilo pokreće turbo dizel motor od 254 kW koji omogućava da se postigne brzina od 113 km/h.


bottom of page