top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Građani u ratu da izdrže pet dana bez države

28/04/2024

Priprema zaliha za vanredne situacije (foto: ready.gov)

Jedna interesantna odrednica iz Koncepta totalne odbrane Srbije je da građani moraju da sami provedu pripreme za funkcionisanje bez podrške javnih institucija tokom najmanje pet dana.


To se smatra za obavezu pojedinaca u ratnim i vanrednom stanju radi obezbeđenja uslova za život. Ministarstvo odbrane izradiće propis koji će definisati individualne pripreme odnosno precizno će navesti šta bi to svaki građanin trebao da ima od zaliha hrane i ostalih potrebština za preživljavanje tokom pet i više dana neke pretpostavljene krize.


Pandemija KOVID-19, veliki rat na istoku i politička nestabilnost sveta nametnuli su promenu pristupa koji je dojuče bio usredređen na procenu da zemljama kao što je Srbija potreban sistem odbrane sa relativno malom profesionalnom oružanom silom. Novi trend je masovna totalna odbrana u kojoj svoj deo zadataka ima svaki deo društva i svaki građanin pojedinačno i na to se odnosi obaveza samoodrživosti tokom pet i više dana.


Pre građanskog rata 1991. godine jugoslovenski model odbrane zasnivao se na mehanizmu totalnog angažovanja svih ljudskih resursa i za to se provodila obuka. Taj sistem se održao po inerciji uz postepeni pad interesa države, ali civilna odbrane je imala svoj važan deo zadataka u proleće 1999. godine.


Kasnije interes za civilnu odbranu je ugašen i od 2006. godine nije bio u nadležnosti ministarstva odbrane. Ponovo totalna odbrana kao termin uvedena je u strategije odbrane i nacionalne bezbednosti decembra 2019. godine. Zatim, Koncept totalne odbrane definisan je prošle godine, ali taj dokument se drži u tajnosti.


Ministarstvo odbrane nedavno je objavilo sažetak osnova totalne odbrane koja je definisana kao zajedničke, sinhronizovane i hijerarhijski uređene mere, složeni postupci i izvođenje aktivnosti borbenog i neborbenog karaktera. U ovkiru civilne odbrane jedan od prioriteta je da se obezbede potrebe i odbrane i stanovništva.


Državne strukture, privredna društva i preduzetnici u ratnom i vanrednom stanju obavezni su da obezbede redovno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama, vodom, gorivom, strujom i drugim prozivodima i uslugama. U tom kontekstu od građana se traži da sami prežive neko vreme ako okolnosti nametnu takvu potrebu. 

bottom of page