top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Gripeni iz Češke za Ukrajinu?

06/12/2023

Češki borbeni avioni Gripen na stajanci (foto: ac.nato.int)

Češka je u dogovoru sa Švedskom otvorila pristup ukrajinskim pilotima i tehničarima za obuku za višenamenske borbene avione JAS-39 Gripen. O toj temi kruže glasine već tri meseca, ali nema zvaničnih potvrda jer se informacije o potencijalnom jačanju ukrajinske avijacije kriju od Rusije.


Švedska za razliku od većine zemalja koje doniraju ukrajinskoj vojsci zastarela sredstva i viškove poslala je na front savremene tenkove, borbena vozila pešadije i samohodne haubice. Zato su avioni otvorena tema, ali Švedska je nagovestila da će preduzeti konkretne akcije tek kada se reši problem njenog ulaska u punopravno članstvo NATO.


U međuvremenu, obzirom na to da je potrebna višemesečna obuka za prelazak sa lovaca iz sovjetske ere Su-27 i MiG-29 na savremeni avion preduzete su neke pripremne aktivnosti.

U češkoj bazi Časlav nalazi se eskadrila sa 14 Gripena i na tim avionima ukrajinski piloti imali su informativne letove pred kraj leta. To predstavlja jedan od indikatora da se otišlo i dalje, ali da se za sada ćuti o toj temi.

Gripeni u letu (foto: saab.com)

Za nastavak podrške Ukrajini dobru volju pokazali su i Švedska i Češka čiji je predsednik Petr Pavel za italijansku Korijere dela Sera 27. novembra rekao da „Nemamo drugog izbora nego da Ukrajini damo sve što joj je potrebno u svojoj misiji da povrati suverenitet i kontrolu nad svojim granicama: sve manje biće naš neuspeh“.


U sastavu češke avijacije leti 12 jednoseda i dva dvoseda JAS-39A/B Gripen od 2005. godine. Oni su iznajmljeni od švedskog minisatrstva odbrane na period koji je prema aktuelnim ugovorima do 2027. godine. Za naslednika tih aviona prošle godine izabran je američki F-35A.


Planirana je nabavka 24 komada od kojih prvi treba da sleti u Časlav 2029. godine. Raskorak od dve godine verovatno će se prevazići produžetkom ugovora o iznajmljivanju švedskih aviona.


Švedski Gripen sa bombama i raketama vazduh-vazduh (foto: saab.com)

Obzirom da Češka mora da održi svoj resurs za zaštitu vazdušnog prostora tokom 2020-tih godina potencijalni izvor aviona za ukrajinsku avijaciju je Švedska.


Gripen može da se koristi za zadatke vatrene podrške sa vođenim bombama mase 227 kg kao što su bombe vođene sa inercijalnim navigacijskim sistemom i korekcijom sa satelitskom navigacijom (INS/GPS) JDAM-ER.


Na istočnom frontu takve bombe koriste ukrajinski MiG-29 i njihov najveći domet od 72,5 km daje šansu pilotima da izvedu precizno dejstvo izvan zone uništenja ruskim raketnim sistemima PVO ili lovcima. Na porodici aviona JAS-39 koriste se bombe GBU-49 sa dva moda vođenja – satelitskom navigacijom ili laserom (cilj se osvetljava sa avionskog nišanskog podvesnika Lajtening izraelskog porekla).


Za vazdušni boj na velikoj udaljenosti Gripen je naoružan raketama Meteor najvećeg dometa preko 200 km. Na kraćim udaljenostima pod krilima švedskog aviona sofisticirano sredstvo su infracrvene rakete IRIS-T kakve su poznate Ukrajincima jer se koriste u konfiguraciji zemlja-vazduh na sistemu PVO IRIS-T SLM i SLS.



bottom of page