top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Grčka odbila da pošalje Ukrajini PVO sisteme Patriot, SAD i Španija najavile pomoć

29/04/2024

PVO sistem S-300 oružanih snaga Grčke (foto: haf.gr)

Višemesečna saga o mogućem slanju grčkih raketnih sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO) velikog dometa Ukrajini po svemu sudeći dobila je negativan epilog nakon najnovije izjave premijera te zemlje Kirijakosa Micotakisa, ali to ne znači da Kijev ipak neće dobiti dugo traženu pomoć, ovaj put iz Španije i SAD.

 

Kako je naveo Micotakis, Grčka neće biti u prilici da pošalje Ukrajini ni sisteme Patriot ni S-300 jer su ta sredstva neophodna za zaštitu sopstvenog vazdušnog prostora.

 

"Grčka je već pomogla Ukrajini na mnogo načina, uključujući i slanje vojne pomoći. Međutim, od samog početka smo jasno saopštavali da ne možemo slati odbrambene sisteme koji su ključni faktor odvraćanja potencijalnog protivnika", rekao je Micotakis.

 

Ta odluka predstavlja svojevrsno iznenađenje jer se još prošlog meseca verovalo da je slanje S-300 sa Krita u Ukrajinu izvesno, nakon što je Grčkoj stavljeno do znanja da bi za taj sovjetski raketni sistem iz SAD u zamenu mogla dobiti Patriot.

 

Negativan signal iz Atine stigao u vrlo nepovoljnom trenutku po Ukrajinu jer izveštaju sa istočnog fronta sugerišu da se PVO snage pod komandom Kijeva nalaze u svojevrsnoj krizi.

 

Nakon dve godine intenzivnog rata ukrajinska vojska ima sve manje raketa i resursa za korišćenje PVO sistema iz sovjetskog perioda dok pomoć koja je stigla sa Zapada ne može kvantitativno da zadovolji potrebe i pokrije prostranstva druge najveće države Evrope.

 

PVO sistemi Patriot su veoma važni u trenutku kada Rusija krstarećim raketa sa zemlje, mora i iz vazduha sprovodi kampanju protiv elektro-energetskog sistema Ukrajine, dejstvuje po aerodromima koji su određeni za prijem aviona F-16 i kada pokušava da uništi ključnu železničku infrastrukturu kojom se doprema zapadna vojna pomoć.

 

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je Vašington postu da je tim njegovog ministarstva identifikovao veći broj evropskih i azijskih zemalja koje bi mogle, u kratkom roku i bez odlaganja, da njegovoj zemlji pošalju PVO sisteme Patriot.

 

Činjenica da je Kuleba "procenio" da bi ta brojka mogla da bude 100 sistema Patriot govori u kakvoj se iznudici po pitanju PVO nalaze oružane snage Ukrajine.

 

Ukrajina trenutno raspolaže sa tri do pet baterija Patriota a tačan broj nije moguće utvrditi zbog kontradiktornih tvrdnji dve strane o borbenim gubicima i uspesima.

 

Njihov potencijal je u mnogome umanjen činjenicom da su inteztivne borbe dovele do velikog utroška i inače veoma skupih raketa za taj sistem.

 

Zbog toga je iz SAD i Španije stigla najava o slanju hitne pomoći upravo u novim raketama.

 

Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin rekao je da će slanje raketa za Patriot biti deo pomoći ukupne vrednosti od šest milijardi dolara koju će Pentagon hitno uputiti Ukrajini.

 

On je, međutim, naveo da slanje pomoći neće uključiti lansirna oruđa i sisteme za otkrivanje i vođenje već samo dopunske rakete za Patriot.

 

Pomoć Ukrajini najavila je i španska Vlada. Iz zaliha španske vojske biće upućen određeni broj raketa, ali takođe bez splanja radara i lansera.

 

Španija ima tri baterije Patriota, od kojih se dve nalaze na teritoriji te zemlje dok je treća jedinica upućena u Tursku. Tamo je deo NATO sistema odbrane od raketnih napada koji dolaze iz pravca Sirije.

bottom of page