top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Grčka vojska prodaje više od 100 borbenih aviona da smanji troškove

21/04/2024

Borbeni avioni Rafal na vežbi Iniohos 24 u Grčkoj (foto: ac.nato.int)

Oružane snage Grčke odlučile su da prodaju 108 borbenih aviona kako bi smanjile troškove održavanja i racionalizovale avijacijsku flotu, u susret prijemu novih aviona poput američkih F-35A i francuskih Rafala.


Na prodaju su ranije varijante lovaca F-16, zatim francuski Miraž 2000 i veteran vijetnamskog rata F-4, popularni Fantom. 


Konkretno, u pitanju su 32 letelice F-16C i D (blok 30), zatim 24 Miraža 2000-5 Mk.2 i čak 33 F-4E. Nije navedeno na koje tipove aviona "otpada" razlika do 108 letelica.


Grčka Vlada optimistički očekuje da od prodaje tih letelica može da prikupi između dve i dve i po milijarde evra, ali i da smanji troškove održavanja koji su sada veoma visoki zbog činjenice da flota nije unificirana i da je prosečna starost velika.


Ministar odbrane Grčke Nikos Dendias je za list Katimerini rekao da Ratno vazduhoplovstvo te zemlje ima "gomilu različitih tipova letelica" i da je doneta odluka da se krene u "vrlo radikalne promene" u tom pogledu.


"Ne možemo ovako više da nastavimo. Imamo Fantome, Miraže, Rafale i čak četiri različita tipa F-16. Avion F-4 već treba da se izbaci iz upotrebe i proda, ako je moguće. Miraž je avion izuzetnih mogućnosti i njega možemo lako da prodamo. Isto važi i za F-16 blok 30", rekao je on.

Vežba Iniohos 24 (foto: ac.nato.int)

On je dodao da je to sve deo plana "Agenda 2030" koji predviđa da se do početka iduće decenije grčko vazduhoplovstvo svede na 200 modernih borbenih aviona pete i četvrte plus generacije.


Stručnjaci procenjuju da bi u slučaju lovaca F-16, uprkos godinama i stepenu "istrošenosti", kupac mogao da se pronađe vrlo lako i da nikoga ne bi trebalo da iznenadi ako ti avioni nađu svoj put do Ukrajine, gde se već dugo najavljuje prijem upravo tih letelica. 


Grčke F-16ice su do sada prošle dve modernizacije a procenjuje se da imaju još oko 40 odsto neutrošenih resursa.


Takođe, Indija je već iskazala interesovanje za nabavku Miraža 2000, koje ona koristi nekoliko decenija i koji bi dobrodošli da popune gubitke u udesima ili za rezervne delove. Ukoliko dogovor ne bude postignut, iz drugog plana grčke Miraže "vrebaju" i Egipat, Tajvan i Ujedinjeni Arapski Emirati, gde se taj avion takođe koristi.


S druge strane, šanse za prodaju vremešnih Fantoma su gotovo ravne nuli. Iako se radi o letelicama koje su tokom godina radikalno modernizovane, grčki F-4E su veoma stari (nabavke počinju još sredinom 1970-ih).


Osim toga, na svetu nema previše zemalja koje ih i dalje koriste i koje bi mogle da budu ciljna grupa za tu prodaju. Iz očiglednih razloga, nije realno očekivati da grčki F-4E budu prodati Turskoj ili Iranu.


Avion i dalje koristi i Južna Koreja ali ona je objavila da je u procesu izbacivanja iz upotrebe tog tipa i da će Fantome koristiti samo još do leta ove godine.


Čak i kada se "otarasi" starijih aviona, grčka avijacija će i dalje raspolagati sa nekoliko tipova borbenih aviona. Osim Rafala, budućih F-35A koji se očekuju krajem decenije, grčko RV će moći da računa i na novije varijante F-16, koje će modernizovati na Vajper standard.


To sve možda neće drastično umanjiti troškove održavanja ali se može očekivati da nivo interoperabilnosti bude povećan, da bude smanjena prosečna starost letelica, uz povećanje borbenih mogućnosti koje se svakako očekuje zbog prijema tehnološki novih aparata.

bottom of page