top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Hrvatska kupuje 8 helikoptera UH-60M Crni soko

27/01/2024

UH-60 oružanih snaga Hrvatske (foto: hrvatski-vojnik.hr)

Američki Stejt Department odobrio je zahtev Hrvatske za kupovinu 8 vojnih helikoptera UH-60M Crni soko ( Black Hawk) i uputio odluku na usvajanje u Kongres SAD. Posao je vredan 500 miliona dolara i Zagreb ovim korakom pokazuje težnju da u u potpunosti "amerikanizuje" svoju helikoptersku flotu.


Američka Agencije za odbrambenu i bezbednosnu saradnju navodi da su zahtevu Hrvatske pored helikoptera nalazi široka lista naoružanja i dodatne opreme, kao i obuka za letački i tehnički sastav.


Hrvatska trenutno od američkih letelica trenutno ima 4 helikoptera UH-60M za vazdušni transport, 8 helikoptera Bell 206 Džet Rejndžer II za obuku i 15 borbeno izviđački helikoptera OH-58D Kajova Vorior za borbeno izviđanje i protivoklopnu borbu. Nabavkom još 8 UH-60M Hrvatska će imati celu eskadrilu “Crnih Sokolova”.


Početkom godine Ukrajini je doniranao 14 Mi-8MTV-1 i Mi-8T, odnosno svi helikopteri tog tipa koji su leteli u hrvatskoj vojsci. Od ruskih letelica ostalo je 10 Mi-171Sh. Hrvatski mediji pisali su o problemima sa održavanjem helikoptera UH-60M i da su od 4 helikoptera, 2 prizemljena iz tehničkih razloga. 


UH-60 oružanih snaga Hrvatske u letu (foto: hrvatski-vojnik.hr)

Tokom posete Americi bivšeg ministra odbrane Hrvatske Maria Banožića, zvanično je zatražena kupovinu 8 helikoptera, od kojih bi 4 platila Hrvatska, a 4 Vlada SAD. I prilikom nabavke prva 4 UH-60M sproveden je princip plaćanja pola Zagreb, pola Vašington.


Na spisku je 17 helikopterskih motora T700-GE 701D ( 16 ugrađenih u letelice i tri kao rezerva), 20 kompleta radio stanica AN/ARC-231A RT-1987 sa mogućnošću održavanja radio i satelitske komunikacije, 10 sistema za upozoravnje od napada projektila AN/AAR-57, 20 sistema za navigaciju H-764U sa GPS i inercijalnom navigacijom koji su otporni na ometanje i 18 mitraljeza M240H 7,62x51 milimetara.


U originalnom dokumentu koji je upućen Kongresu, navodi se da je cena navedene glavne odbrambene  opreme i helikoptera 250 miliona dolara, dok je ostatak spiska ostale opreme i obuke vredan dodatnih 250 miliona dolara.


Digitalizovani kokpit UH-60M (foto: dvidshub.net)

Na spisku se nalazi različita oprema za komunikaciju, sistem za postavljanje naoružanja na helikopter, uređaji za upozoravanje na radarsko i lasersko zračenje, zatim balistička zaštita, sistem prepoznavanja “svoj-tuđ” ( Friend or Foe), zaštita od elektronskog ometanja, sedišta Martin Beker za šefa posade ili mitraljesca, kao i mogućnost da se utovari oprema ili naoružanje na paletama.


Hrvatska kupuje i trenažere za pilote i tehničare, a važna stavka je i obuka koju će izvoditi osoblje iz SAD. 


Glavni ugovarač u poslu je Sikorski Avijacija sa sedištem u Stratfordu, država Konektikat, čiji je vlasnik multinacionalna kompanija Lokid Martin. Posao zahteva angažovanje i putovanje 15 osoba iz vladinih struktura i/ili 15 osoblja iz redova ugovarača.


Nabavka helikoptera, kako navodi Stejt Department, unaprediće sposobnosti Hrvatske da se suoči sa budućim pretnjama, ojačati sposobnost podrške koalicionim snagama i povećati interoperabilnost sa snagama SAD i NATO.


bottom of page