top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Hrvatska najavljuje nabavku protivoklopnih raketa Džavelin

05/11/2023

Pripadnici 173. padobranske brigade vojske SAD sa sistemom Javelin (foto: dvidshub.net/Sgt. John Yountz)

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić najavio je prilikom zvanične posete Sjedinjem Američkim Državama da će zatražiti nabavku protivoklopnih raketa Džavelin (FGM-148 Javelin - eng. lako koplje).


“Ovo će biti prilika za raspravu o mogućnostima nabave sredstava za još snažniji razvoj sposobnosti hrvatske vojske, poput protivoklopnih sredstava Džavelin”, rekao je Banožić, navodi se na portalu Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske.


Banožić je imao niz zvaničnih sastanaka sa američkim zvaničnicima, a sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom potpisao je Okvirni sporazim o odbrambenoj saradnju ministarstava odbrane dve zemlje.

Lansiranje rakete Javelin na vežbi Fuji Viper 23 (foto: dvidshub.net/Lance Cpl. Jaylen Davis)

Hrvatska je početkom 2023. godine zvanično najavila u Planu nabavke za ovu godinu kupovinu sistema Džavelin u ukupnoj vrednosti od 25 miliona evra. Međutim, nije naveden broj lansera ili raketa koji su predmet nabavke.


Prema podacima iz budžeta odbrane Kopnene vojske SAD, cena jedne lansirno komandne jedinice (LCU) iznosi oko 311.000 dolara, dok je cena jednog projektila 263,000 dolara. Međutim, to je cena za Oružane snage SAD koje domaće naoružanje dobija po mnogo povoljnijoj ceni.


Ranijih godina, prosečna cena jednog projektila iznosila je 165.000 dolara, dok je cena lansirne jedinice ranije iznosila oko pola miliona dolara. Rast cena projektila je rezultat povećane potražnje zbog rata u Ukrajini, jer je proizvođač morao da gradi nove pogone za proizvodnju.


Sa druge strane cena lansirne jedinice je pala jer su proizvođači očigledno bolje iskoristili postojeće resurse za proizvodnju.

Japanski vojnici sa sistemom Javelin na vežbi Iron Fist 23 (foto: dvidshub.net/Lance Cpl. Bridgette Rodriguez)

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, upozorio je ranije ove godine na veoma slabe sposobnosti hrvatske vojske za protivoklopnu borbu.


Laki prenosni protivoklopni sistem FGM-148 Džavelin namenjen je za uništavanje modernih tenkova i drugih oklopnih vozila, kao i niskoletećih helikoptera. Opremljen je tandem kumulativnom bojevom glavom koja probija oklope najmodernijih tenkova, pre svega zbog udara na cilj odozgo, gde je oklop najslabiji. Domet je od 65 do 4.000 metara. Može da se lansira sa zemlje (operater može da bude i 1 vojnik) ili sa vozila.


Najveći i prvi korisnik je Vojska SAD koja poseduje oko 50.000 projektila i 12.000 lansirnih jedinica, prema podacima iz juna 2023. godine.


Najveću “slavu” dostigao je od početka rata u Ukrajini kada je ovim sistemom uništen veliki broj ruskih tenkova najnovije generacije, oklopnih vozila i kamiona.



bottom of page