top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Italijani će izrađivati Leoparde 2A8

29/02/2024

Tenk Leopard 2A8 (foto: euro-trophy.de)

Italijanska vojska namerava da nabavi nove tenkove Leopard 2A8 koji će po nemačkoj licenci proizvoditi fabrika Leonardo. Elektronski sistemi biće domaći na na tom delu tenkovskog programa radiće udružene firme Iveko i Oto Melara. Na fonu nabavke tenkova u budućnosti Leonardo će biti industrijski partner u projektu razvoja novog borbenog vozila koji vode Nemačka i Francuska.


Parlament Italije podržao je plan nabavke 132 nova tenka u varijanti sa oznakom Leopard 2A8IT i 140 razlilitih namenskih vozila baziranih na telu tenka – nosača mosta, tenkova za izvlačenje i tenkova za podršku inžinjeriji.  Cena čitavog posla trenutno je 8,246 milijardi evra. 


Plan nabavke proteže se na 14 godina. U prvoj fazi od 2024. do 2026. projektovaće se tenk prilagođen taktičko-tehničkim zahtevima italijanske vojske. zatim od 2027. do 2037. izradiće se tenkovi za popunu dva tenkovska puka (jedinice veličine bataljona), a vozila za podršku biće uvrštena u inžinjerijske jedinice i logistiku.


Tenk Ariete (foto: esercito.difesa.it)

Italijanska vojska neće se odreći tenkova Ariete. radi se na modernizaciji 90 tenkova na osnovnu ugovora iz avgusta 2023. godine. U skoroj budućnosti sledi odluka o potencijalnoj modernizaciji još 35 komada. Iskustva iz Ukrajinskog rata probudila su povećani interes za tenkove i ako se italijanski odluče za puni paket modernizacije povećati će broj osnovnih borbenih tenkova na 257 komada. 


Nemci su pokrenuli proizvodnju tenka Leopard 2 1979. godine i stalno su ulagali u usavršavanje tog projekta. Trenutno najsavršenija varijanta je model "2AHU" prilaođen mađarskim zahtevima koji ima poboljšanu zaštitu. Model "2A8" u osnovi je taj tenk sa sistemom Trofi izraelskog porekla za zaštitu od protivtenkovskih projektila.


Za sada na listi budućih korisnika "2A8" su Nemačka i Holandija, u pregovorima oko uslova nabavke su Češka i Litvanija i Norveška će modernizovati tenkove "2A7" na standard "2A8". 

bottom of page