top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Izrael i Rumunija pokreću zajedničku proizvodnju vojnih dronova

24/10/2020


Britanska vojska intenzivno je koristila dronove Hermese 450 u Avganistanu gde su imali oko 100,000 sati naleta (foto: UK MoD/Corporal Si Longworth)

Izraelski Elbit sistems, rumunski Romaero i Avioane Krajova pokrenuće iduće godine u Krajovi zajedničku proizvodnju bespilotnih letelica Hermes 450. Avionae je prošlog veka sa jugoslovenskom industrijskom proizvodila jurišnik J-22 Orao odnosno IAR-93.


Predviđeno je i da u Bukureštu bude otvoren centar za održavanje i remont bespilotnih letelica, a Elbit je u maju već sklopio sporazum o transferu tehnologija sa rumunskim partnerima. To će biti prva fabrika bespilotnih letelica te izraelske kompanije na teritoriji EU.


Hermes 450 spada u najzastupljenije letelice tog tipa na svetskom tržištu, a koristi se vojsci, policiji i bezbednosnim službama za izviđanje, nadzor i prenos komunikacija.


Izraelski Elbit u Rumuniji ima četiri proizvodna pogona i već 27 godina je strateški partner Bukurešta u modernizaciji vojne opreme i namenske industrije. Učestvovali su u programima modernizacije aviona MiG-21, helikoptera Puma, snabdevači su komponentama za borbena vozila Pirana (koja su takođe proizvode u Rumuniji) do različitih simulatora.


Pokretanjem zajedničke proizvodnje bespilotnih letelica, namenske industrije dve zemlje dodatno jačaju postojeću saradnju i donose nova radna mesta.


Hermes 450 može da ostane u vazduhu do 20 sati sa maksimalnom visinom leta od 5.500 metara i ima radijus dejstva 300 kilometara od zemaljske stanice. Ovakvi dronovi bili su u naoružanju državne bezbednosti Severne Makedonije, u tajnoj jedinici koja je rasformirana 2020.


Osnovna ideja je da fabrika dronova u Rumuniji proizvodi za izvoz, ali sa obzirom na planove zvaničnog Bukurešta da kupi 9 bespilotnih letelica za oružane snage, moguće je da će izbor biti izraelski dronovi.


“Sklapanje jednog drona kao što su Hermes 450 ili Hermes 900 traje pola godine, a sat leta je u zavisnosti od vrste misije i mase tereta na nivou 20 odsto cene sata leta borbenog aviona. Proizvodićemo što je moguće veću količinu dronova, a mislim da je Hermes 450 baš ono što je potrebno Rumuniji”, rekao je zvaničnik Elbita Hagi Topolanski.

Comments


bottom of page