top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Izraelske rakete za hrvatska borbena vozila

23/12/2023


Spike LR (foto: eurospike.com)

 Hrvatska se odlučila za nabavku protivoklopnh vođenih raketa SPIKE LR  koje proizvodi izraelska firma Rafael. Platforma koja će da bude naoružana tim sistemom su borbena vozila točkaši Patria AMV.


Prvo su nabavili nekoliko gotovih primeraka iz Finske i zatim su u fabrici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu pokrenuli liniju za montažu.


Sada Hrvatska vojska ima 126 komada, ali marta ove godine Sabor je podržao plan da se broj vozila poveća za 30.


Istovremeno je odobrena nabavka protivoklopnog sistema SPIKE LR dometa od minimalno 200 m do maksimalno 3.750 m. Većina AMV-ova, 114 komada, naružano je  samo sa mitraljezom 12,7 mm ili automatskim bacačem granata 40 mm .


Sistem Spike LR (foto: eurospike.com)

Vozilo AMV sa tim raketama nije novina jer osam vozila ima lansere SPIKE LR, ali na rakete se čeka. Na osnovnu ugovora iz 2017. godine ugrađene su izraelske daljinski upravljane borbene stanice UT30MK2CRO.


U kupolu su smešteni top Bušmaster Mk 44S kalibra 30x173 mm, spregnuti mitraljez M240  7,62 mm i dva lansera SPIKE LR. Vozilo Patria u osnovnoj varijanti sa turelom M151 sa mitraljezom 12,7 mm ima borbenu masu od 22 t, a masa teška varijante Patria CRO 30L prelazi 26 t.


Vozila sa lanserima prikazivana su na vežbama, smotrama i paradama, ali bez rakete jer je projekat prolongiran zbog problema ugovaranja.  


Mala količina raketa nabavljena je 2021. godine. Gađanje sa SPIKE LR sa vozila Patria prikazano je sa poligonu kod Knina, poznatoj Crvenoj zemlji, oktobra 2022. godine, ali uz nadzor instruktora iz vojske Slovenije. Radilo se o probnom pokaznom gađanju za hrvatske generale.


Sistem Spike LR (foto: eurospike.com)

Zatim, potrebe Hrvatske vojske procenjenu su kao puno veće u odnosu na osam vozila iz prve tranše i rešenje je da se broj teško naoružanih Patria CRO 30L poveća na 16. Prema ranijim planovima u varijantu CRO 30L biće prerađena deveta od prvih 126, a iz nove tranše sedam od 30 komada biće sa raketama.


Zvanično je rečeno posle sednice Vlade Hrvatske održane 21. decembra da je nabavka raketa SPIKE LR „zadovoljava zahteve savremenog ratovanja“ i da sledi posao ugovoren sa neimenovanom firmom iz nemačke.  


Rakete stižu 2026. godine. Nije rečeno koliko, ali navedena je cena od 11.216.250 evra. Od tog iznosa odmah se mora  da plati avans od 2.691.900 evra, a ostatak od 8.524.350 evra 2026. godine po prijemu raketa.


Prodavac tih raketa za tržište članica NATO je firma EUROSPIKE registrovana u Nemačkoj u mestu Rotenbah  kod Nirnberga.


Radi se o združenom poslu nemačkih firmi Diel i Rajnmetal sa izraelskim partnerom Rafael.


Raketa SPIKE LR je vrlo popularno sredstvo na svetskom tržištu i sa novim korisnicama sa Balkana koristi se u četrdesetak armija.  


Raketa kalibra 130 mm ima dva moda lansiranja - na izabrani cilj ili sa zahvatom tokom leta preko data linka koji povezuje optičkim kablom vozilo i raketu. Probojna moć tandem kumulativne bojeve glave je 700 mm homogene čelične ploče. Brzina leta rakete je 130-180 m/s.


Vrlo je raširena varijanta sa tronožnim lanserom, a razne vojske izabrale su razne platforme za samohodne derivate. Hrvati su se odlučili za vozila 8x8, a Slovenci i Crnogorci za manja vozila Oškoš JLTV 4x4.



bottom of page