top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Jugoslovenski M-80A u ofanzivi kod Hersona

14/09/2022

25. mehanizovana brigada u ofanzivi kod Hersona (screenshot: TikTok/dimaklipko)

Borbena vozila pešadije (BVP) M-80A koja su oružane snage Ukrajine dobile od Slovenije uvedena su u borbena dejstva u ofanzivi na Hersonskom pravcu. Na društvenoj mreži TikTok pojavio se snimak prelaska pontonskog mosta na reci Ingulec na kojem se vidi jedan M-80A koji je deo pojačanja ukrajinske vojske na tom delu ratišta.


Ranije primećena su vozila M-80A na snimcima sa obuke 24. samostalne mehanizovane brigade koja nosi ime kralja Danila iz 13. veka. Preobuka je očigledno završena ili je ocenjeno da je ratna nužda važnija i M-80A poslani su u borbe.


Ukrajinska vojska 29. avgusta pokrenula je ofanzivu sa javno objavljenom namerom da rusku vojsku izbace iz Hersonske oblasti. Prodori su bili plitki osim pravcu na kojem su se posle prelaska reke Ingulec uklinili na istočnoj obali.


Ruski odgovor bila su snažna dejstva po pontonskim mostovima koji su teško

oštećeni, ali ostali su funkcionalni. Na snimku na kojem smo videli M-80A vidljiva su oštećenja pontona i uništena vozila oko mosta, ali borbena vozila pešadije prelaze.


Ukrajinci pokušavaju da ovladaju selom Davidov most i to je verovatno deo ratišta na kojem su angažovani M-80A.


Slovenija je krajem juna predala Ukrajinskoj vojsci 35 komada M-80A koje je nasledila od JNA. To su bila vozila iz garnizona Vrhnika iz nekadašnje 1. oklopne brigade koja su 1991. formalno ostavljena na čuvanje tadašnjoj slovenačkoj teritorijalnoj odbrani do rešenja o njihovom statusu.

Slovenački M-80A na putu na Ukrajini (foto: 24ur)

Tok jugoslovenskog građanskog rata obesmislio je planove iz 1991. i Slovenci su M-80A uvrstili u svoje oružane snage. Sada su stara vozila izrađena 1980-tih godina višak zbog starosti i problema sa održavanjem i Ljubljana je predala tehniku Ukrajini u okviru plana NATO za podršku svojoj saveznici u ratu protiv Rusije.


Za preooružanje na M-80A u Ukrajinskoj vojsci izabrana je 24. brigada koja je na početku borbi imala tri mehanizovana bataljona sa borbenim vozilima pešadije iz sovjetske ere BMP-2 i tenkovski bataljon sa tenkovima T-64BV.


U borbama u Donbasu imali su vellike gubitke i delovi jedinice povučeni u pozadini

dobili su tehniku iz vojne pomoći NATO uključujući tu M-80A.


Comments


bottom of page