top of page
  • Writer's pictureAleksandar Radić

Jugoslovenski T-55 i američki Bredli na istoku Ukrajine

21/04/2023

Tenkovi T-55S i borbena vozila pešadije Bredli M2A2 na istoku Ukrajine (foto: twitter.com)

Ukrajinska vojska dobila je iz američke donacije borbena vozila pešadije Bredli koja su uvrštena u 47. samostalnu mehanizovanu brigadu. U toj jedinici tenkovski bataljon popunjen je sa primercima T-55S koji su Slovenačke vlasti poslale Ukrajini prošle jeseni.


Sada na borbenoj obuci koja je priprema za očekivanu ukrajinsku prolećnu ofanzivu jednog pored drugog sredstva ratne tehnike dve ere – T-55 iz Hladnog rata doduše modernizovan i savremeno borbeno vozilo Bredli. Vremenski i tehnički raskorak nisu prepreka za uvežbavanje sadejstva tenkista i mehanizovane pešadije.


Slovenci su ukrajinskoj vojsci predali 28 komada T-55 kroz program kružne razmene – zauzvrat su dobili od Nemačke 40 taktičkih teretnih vozila firme MAN 8x8 nosivosti 16,5 tona i pet automobila cisterni za vodu.

Tenkovi T-55 bili su imovina JNA do 1991. godine, a zatim slovenačke oružane sile. Obzirom da su bili zastareli, a Slovenci su imali ambiciju da zadrže jake tenkovske jedinice 1995. godine ugovorili su sa izraelskim firmama izraelskim firmama Elbit i IMI program modernizacije T-55. Visoki udeo imala je slovenačka Fotona koja je ona nekadašnja Iskra zadužena za puno jugoslovenskih projekata vojne elektronike. Finalista prepravke bila je firma STO Ravne.


Na tenkovima preimovanim u T-55S ključni element modernizacije bila je ugradnja topa kalibra 105 mm britanskog porekla L7 sa cevi sa termičkim štitom. Predviđeno je da se koriste projektili proizvedeni u IMI – probojna granata APDSFS-T M426 ili DM 63 sa penetratorom od tungstena koja može probiti pancirnu ploču debljine 250 mm na 2.000 m je glavi adut posade T-55S u borbi protiv ruskih tenkova.


Zatim predviđeno je da se koriste projektili HEAT-T M152/3 i HESH-T M156 za dejstva po živoj sili. Tenk može da ponese 39 projektila 105 mm, 360 metaka 12,7 mm za protivavionski mitraljez DŠK-M i 1.200 metaka 7,62 mm za koaksijalni PKT.


Slovenačka firma Fotona izradila je za T-55S sistem za kontrolu vatre EFCS 3-55 koji je zasnovan na rešenjima pred rat projektovanog sistema za modernizaciju tenkova M-84A – jugoslovenske varijante T-72M1. Nišanski sistem SGS-55 stabilizovan je u dve ose i ima laserski daljinomer. Komandir je dobio svoj osmatrački dnevno/noćni uređaj COMTOS-55, a vozač periskop CODRIS-55E. Deo sistema za kontrolu vatre su računar sa senzorima FCC-55T i sistem za detekciju osvetljenja laserom LIRD-3A.

Tenkovi T-55S jugoslovenskog porekla u sastavu 47. samostalne mehanizovane brigade oružanih snaga Ukrajine (foto: www.instagram.com/47brigade)

Šanse za preživljavanje tenka na bojištu povećane su ugradnjom ERA izraleske firme Rafael model SUPERBLASER sa elementima mase oko dve tone. Na bokove je postavljen antikumulativni gumeni štit. Za zaštitu dimnom zavesom T-55S ima šest lansera granata CI 3030 punjenih belim fosforom.


Na T-55S su radio uređaji CNR-900 izraelske firme Tadiran i novi interkom za posadu koja je dobila namenske tenkovske šlemove firme Racal. Po iskustvu izraelske vojske tenk ima vanjski telefon za direktanu komunikaciju sa pešadijom ili pozadincima.


Masa tenka posle modernizacije povećana je sa 36 t na 40 t, ali se to nije drastično odrazilo na pokretljivost. Slovenci su 30 T-55S uveli u naoružanje 2002. godine u vreme kada se pripremala duboka reorganizacija Slovenačke vojske u skladu sa potrebama pridruživanja NATO.


Pažnja je usmerena na borbena vozila sa točkovima i služba T-55S bila je kratka i nebitna i povučeni su iz naoružanja 2005. i konzervirani. Ponuđeni su na prodaju, ali nikome nisu bili potrebni i samo je jedan jedini došao do Bangladeša, a jedan u muzej u Pivki.


Ostalih 28 su u ukrajinskoj 47. mehanizovanoj brigadi, dobrovoljačkoj jedinici koja je određena za popunu sa tehnikom iz donacija članica NATO.

Tenk T-55 u naoružanje Sovjetske armije uveden 1958. godine. Sada ruska vojska zbog nedostatka tehnike vraća T-55 u jedinice. Osim na istočnom frontu ovih dana T-55u borbi može da se vidi u medijskim izveštajima iz Sudana.


bottom of page