top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Ko pomaže transformaciju KSB u vojsku: globalni pregled

23/03/2024

Smotra KSB (foto: twitter.com/ksf_kosova)

Oružane snage SAD, Turske, Velike Britanije i Albanije najaktivnije učestvuju u transformaciji tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, govore zvanični podaci iz Prištine.


U poslednjih nekoliko meseci, kako govore vesti objavljeni na portalima ministarstva odbrane i bezbednosnih snaga vlasti u Prištini proces transformacija bezbednosnih snaga u vojsku odvija se putem školovanja oficira i podoficira, specijalističke obuke i brojnih zajedničkih aktivnosti.


Poslednja u nizu aktivnosti je otvaranje Centra za obuku za sajber odbranu koji je otvorio Aljbin Kurti u prisustvu ministra odbrane, komandanta bezbednosnih snaga i drugih visokih zvaničnika vlade u Prištini.


Otvaranju su prisustvovali i šef NATO tima za vezu i obuku (NALT) na Kosovu i Metohiji brigadni general Ralf Peter Hamerštajn i ambasador Velike Britanije Džonatan Hargrejvs.

Otvaranje centra podržali su SAD, Velika Britanija i Centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga - međunarodna nevladina organizacija iz Ženeve.


Najveću podršku kosovske bezbednosne snage imaju u obuci ljudstva za različite vojne i nevojne zadatke. Dok je u prvim godinama posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, težište bilo na obuci za delovanje u vanrednim situacijama, u poslednjih nekoliko godina najviše se radi na borbenoj obuci.


Kako je Balkanska bezbednosna mreža već pisala, pripadnici bezbednosnih snaga ide u Belize, za tu misiju se pripremaju sa Oružanim snagama Albanije i učestvovaće na vojnoj vežbi koju predvode Oružane snage Velike Britanije.


Zimska obuka KSB (foto: twitter.com/ksf_kosova)

Krajem prošle godine, ministarstvo bezbednosnih snaga u Prištini, raspisalo je konkurs za izbor dva kandidata za školovanje na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sendhurst u Velikoj Britaniji. Školovanje traje godinu dana, posle čega se dobija čin potporučnika.


Intenzivna saradnja, možda i najjača, odvija se sa Oružanim snagama Albanije gde se najviše uvežbavaju klasična borbena dejstva. Kako Priština planira nabavku helikoptera u Albaniji se održava trenaža pilota transportnih helikoptera. Česte su posete zvaničnika Tirane i Prištine, planiraju se brojne aktivnosti pa i obuka pripadnika KBS-a u specijalnim jedinicama albanske vojske.


U decembru 2023. kosovske bezbednosne snage učestvovale su na vojnoj vežbi Fekeni 23 gde se uvežbavalo dejstvo pešadijskih jedinica u zimskim uslovima, na poligonu Biza u Albaniji.


SAD nedavno su sa zvaničnicima iz Prištine održali redovne bilateralne odbrambene konsultacije. Saradnju će 2024, kao i ranijih godina, sprovoditi Nacionalna garda Ajove kroz program državnog partnerstva i Evropska komanda Oružanih snaga SAD.


Poslednje značajne aktivnosti bile su jednomesečni boravak pripadnika tima specijalnih snaga SAD na Kosovu i Metohiji, gde su obučavali pripadnike KBS-a, kao i obuka koju su američki instruktori održali za deminersku četu KBS-a.


Amerikanci su pružili i najveću pomoć u opremanju Kosovskih bezbednosnih snaga. Vlada u Prištini kupila je 51 vozila Hamer, a kao donaciju SAD dobili su oko 150 Hamera, tako da ih imaju ukupno oko 200.


Stejt Department je odobrio prodaju 246 protivoklopnih raketa Džavelin sa 24 lansirne jedinice. Takođe, SAD su kosovskih snagama 2021. godine donirale 55 oklopnih borbenih vozila M1117 koje od naoružanja poseduju bacače granata kalibra 40 mm i teške mitraljeze 12,7 mm.


Kao Balkanska bezbednosna mreža saznaje, veliki transportni avioni SAD C17 Gloubmaster u poslednjih nekoliko meseci više puta su sletali na aerodrom Slatina, zaobilazeći vazdušni prostor koji kontroliše Srbija. To odudara od rute koja se inače koristi za tovare namenjene Vojsci SAD i drugim snagama KFOR-a koje se nalaze u južnoj srpskoj pokrajini.


Smotra KSB (foto: twitter.com/ksf_kosova)

U Turskoj je nedavno izvedena obuka za posluge minobacača Kosovskih snaga bezbednosti, koje su svom arsenalu imaju minobacače turskog porekla –  Aselsan Alkar kalibra 120 mm i MKEK NT1 81 mm. Nabavljene su, ali još nisu isporučene vučne haubice kalibra 105 mm Boran.


Ministar odbrane Ejup Makedonci je krajem januara posetio Tursku, potpisao sporazum o saradnji u oblasti odbrane, a obišao je i centar turske vojske za obuku specijalnih jedinica - sa idejom da se razmotri obuka pripadnika KBS-a u ovom centru za obuku.


Turska je Prištini prodala i borbeno-izviđačke dronove Bajraktar TB2, zatim protivoklopne rakete OMTAS, a govori se i o nabavci sistema PVO kratkog dometa.


Kosovske bezbednosne snage dobile su kao donaciju iz Turske, 3 oklopna izviđačka vozila Kobra, 6 su kupile. Takođe kupili su daljinski upravljive borbene stanice (DUBS) za ova vozila.


Minobacači i artiljerija, kao i helikopteri jesu i biće snage za pružanje vatrene podrške pešadiji Kosovskih bezbednosnih snaga. Pripadnici KBS-a još od 2016. povremeno učestvuju na međunarodnoj vežbi vežbi Adriatik Strajk u Sloveniji, gde se uvežbavaju kontrolori vatrene podrškke (JTAC - Joint Terminal Attack Controler) iz većine zemalja članica NATO-a.


NATO je zvanično rezervisan prema transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga, pripadnici KFOR-a učestvuju u više aktivnosti sa pripadnicima ove formacije. Najčešće se radi o deminiranju i uklanjanju improvizovanih eksplozvinih naprava i za sada nema vojne borbene obuke pod okriljem NATO-a. 


Međutim, međunarodne snage KFOR-a koje su nadležne za kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije dopuštaju letove bespilotne letelice Bajraktar TB2 Kosovskih bezbednosnih snaga.


Zanimljivo da se najveća aktivnost KBS sa stranim partnerima odvija u Centru za traganje i spasavanje u mestu Pomazatin kod Kosova Polja. Ovde je obuku do sada prošlo više od 3.000 spasilaca iz desetak zemalja. Centar je deo Nacionalne garde, nove organizacione jedinice KBS-a.


U svetlu najave da će Priština uvesti obavezno služenje vojnog roka, južnu pokrajinu u novembru 2023. posetila je vojna delegacija Švajcarske - zemlje koja ima obavezno služenje vojnog roka. Delegaciju je predvodio pukovnik Tomas Keler, koji u Švajcarskoj vojsci vodi odeljenje za regrutaciju. Jedna od glavnih tema posete bilo je prenošenje švajcarskih iskustava u regrutaciji vojnika.


Podaci sa zvaničnih portala govore da su se pripadnici KBS-a obučavali u Hrvatskoj, sporazumi o odbrambenoj saradnji za 2024. godinu nedavno su potpisani sa Jordanom, Italijom i Austrijom. Ministar Ejup Makedonci nedavno je posetio Finsku, gde je obišao i Centar za izuzetnost NATO za borbu protiv hibridnih pretnji i izrazio interesovanje da se pripadnici KBS-a obučavaju u ovom centru.


Takođe, na svakom sastanku sa stranim zvaničnicima, predstavnici vlade u Prištini traže i u većini slučajeva dobijaju podršku za evroatlantske intergracije, odnosno približavanje i ulazak u Evrpsku uniju i ulazak u Partnerstvo za mir, a zatim i članstvo u NATO alijansi.

コメント


bottom of page