top of page
  • Writer's pictureUrednički tim

Kolumbija odbija da proda Mi-17 za Ukrajinu

03/04/2023

Specijalne snage Vojske Kolumbije i helikopteri Mi-17 (foto: dvidshub.net)

Vlada u Bogoti odbila je ponudu da za 300 miliona dolara proda 25 helikoptera Mi-17 Sjedinjenim Američkim Državama koja je te letelice planirala da donira Ukrajini.


Predsednik Kolumbije Gustavo Petro trudi se da održi neutralnu poziciju u rusko-ukrajinskom ratu. Tako da bi prodaja helikoptera i zatim isporuka Ukrajini narušila doslednost spoljne politike vlade u Bogoti. Ovakva odluka je u suprotnosti sa zahtevima Oružanih snaga Kolumbije koje ima problema u održavanju letelica, navodi latinoamerički portal Infodefensa.


Zapadni mediji ranije su pisali da Kolumbija ima problema sa održavanjem helikoptera Mi-17 i da je veliki broj letelica van ili pri kraju resursa. Posebno jer je većina primeraka nabavljena pre 27 i 22 godine, a zapadne sankcije Rusiji otežavaju isporuku rezervnih delova.


Tokom 2022. kolumbijske vlasti potpisale su ugovor sa Rusima vredan 20 miliona dolara koji je trebao da pokrije troškove rezervnih delova i održavanja za Mi-17. Međutim, sankcije Rusiji i isključivanje Moskve iz Swift sistema plaćanja onemogućili su transakciju. Iako su Rusi predlagali plaćanje preko treće zemlje, posao još nije realizovan i pitanje je hoće li ikada biti realizovan.


Najveći procenat helikopterske flote Vojske Kolumbije čine američki UH-60 (foto: dvidshub.net)

Kolumbija je 26 helikoptera Mi-17 nabavila u tri tranše. Prvo je 1997. nabavila 10 helikoptera u verziji Mi-17-1V sa motorim Klimov TV3-117VM) , zatim 2002. godine 6 komada u verziji Mi-17 MD ( sa istim motorom, ali sa dodatom utovarnom rampom) i 2007. i 2009. 9 letelica Mi-17 V5 ( takođe s istim motorom i utovarnom rampom). Dodatno je nabavljen i jedan Mi-8T sa civilnog tržišta.


Motor Klimov TV3-117VM predviđen je za upotrebu na velikim visinama, što odgovara zadacima Oružanih snaga Kolumbije, odnosno borbi protiv narko kartela u pubunjenika u planinskim područjima i akcijama traganja i spasavanja.


Ukrajini nedostaju letelice svih vrsta, pa i transportni helikopteri. S obzirom da je najveći deo helikopterske flote čine helikopteri iz porodice Mi-17, odnosno Mi-8, svaki primerak koji se dobije je dragocen.


Do sada su Ukrajini isporučeni helikopteri Mi-17 iz Slovačke, Letonije i SAD (tranša koja je pripremana za Avganistan) i u martu ove godine to je uradila i Argentina. Hrvatska je od početka 2023. poslala 14 Mi-8 MTV 1 i Mi-8T. Zauzvrat su kupili 8 američkih transportnih helikoptera, s tim da će američka vlada platiti 51 odsto cene, Hrvatska 49 odsto.


Oružane snage Kolumbije veoma su zadovoljne radom helikoptera Mi-17 koje koriste još od 1997. godine, ali je većina letelica van upotrebe. Navodno leti samo 9 helikoptera.

bottom of page