top of page
  • Writer's pictureVojkan Kostić

Kosovska policija nabavila tri oklopna vozila iz Francuske

29/04/2021

Oklopno vozilo Bastion KPS-a (foto: joint-forces.com)

Kosovska policijska služba (KPS) nabavila je tri nova oklopna vozila Bastion francuske proizvodnje i nova tehnika je već isporučena Prištini. Iako je reč o maloj količini vozila, ovakvom vrstom oklopnjaka KPS do sada nije raspolagao.


KPS je do sada imao niz različitih taktičkih policijskih vozila, kao što su Reno Šerpa, Hamvi ili Pantera, ali je tu reč mahom o izvorno komercijalnim vozilima koja su naknadno konvertovana u laka transportna vozila sa minimalnom oklopnom zaštitom i često bez ikakvog naoružanja.


Ta vozila obojena u plavo najčešće su bila angažovana prilikom akcija koje je KPS sprovodila na severu Kosova, u sredinama dominantno naseljenim Srbima, pa se u javnosti Srbije najčešće povezuju sa (u međuvremenu ugašenom) specijalnom policijskom jedinicom ROSU.


Ovaj put nabavljena su vozila više klase, oklopne zaštite i naoružanja a ono što upada u oči je i činjenica da su vozila francuskog proizvodjača Arquus kupljena preko američke firme AM General.


Time je zvanična Priština još jednom potvrdila odlučnost da sve svoje korake u oblasti bezbednosti čini u bliskoj komunikaciji sa Vašingtonom. Ta saradnja je do sada dovela do isporuke gotovo 200 Hamvija u različitim verzijama u poslednje tri godine, mahom za potrebe Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).


Oklopno vozilo Bastion kupljeno je, međutim, za specijalne snage KPS a cena nije saopštena, mada je nezvanično bilo reči o tome da će za te potrebe biti opredeljeno oko 2,5 miliona dolara.


U pitanju je vozilo mase 12 tona, koje može da transportuje 10 ljudi (dva člana posade i osam policajaca) i koje, u zavisnosti od želje kupca, može da raspolaže oklopnom zaštitom STANAG 4569, od nivoa 1 do 3. Kosovski Bastioni imaće nivo zaštite 2.


To znači da taj oklop u idealnim uslovima pruža zaštitu posade od dejstva puščanog zrna kalibra 7,62x39 milimetra ispaljenog sa udaljenosti veće od 30 metara, dejstva mine sa šest kilograma eksploziva ili gelera granate kalibra 155 milimetra, koja padne na udaljenosti većoj od 80 metara.


Proizvođač ga reklamira kao oklopno vozilo koje raspolaže savremenim performansama koje pružaju razne taktičke prednosti na terenu, kao i robusnom konstrukcijom koja ne zahteva komplikovano održavanje.


Od naoružanja raspolaže kružnim nosačem mitraljeza na koji je moguće instalirati oružje kalibra 7,62 ili 12,7 milimetara.


Bastion su do sada uglavnom kupovale afričke i države Bliskog istoka, mahom za policijske i snage žandarmerije, dok je u Evropi u upotrebi u vrlo ograničenim količinama u Švedskoj i sada u KPS.


Nabavka minimalne količine Bastiona za potrebe KPS ne ugrožava balans snaga. Međutim, za srpsko stanovništvo na Kosovu ne predstavlja pozitivan razvoj događaja jer je u protekle dve decenije imalo vrlo nasilne susrete sa tom formacijom.


U političkom smislu poruka je još jasnija jer je Kosovo izborom dobavljača još jednom potvrdilo opredeljenost za stratešku saradnju na planu bezbednosti sa SAD.


Do sada je ta saradnja bila je usmerena na opremanje KBS, a vozila Hamvi su za tu formaciju nabavljana i komercijalnim putem i kroz donacije.


Rešenost za blisku saradnju sa SAD potvrđena je i početkom godine kada je odlučeno da Kosovske bezbednosne snage krenu u svoju prvu mirovnu misiju u inostranstvu sa američkim partnerima.


Snage prištinske Vlade će, kako je navedeno, u simboličnom broju biti pridodati Nacionalnoj gardi Ajove, najverovatnije u misiji koju njeni pripadnici sprovode u Kuvajtu.


bottom of page